October 27, 2008

korang x bersalah pon...

salah satu tanda hampir kiamat adalah bile org pakai baju tp hakikatnya dia berbogel...

aritu aku ada gak laa melaghokan diri ke pasaraya2 besar di bandar kuala lumpur....so aku masuk laa dalam beberapa butik2 terkenal yg xperlu disebutkan utk menjaga nama dan maruah butik tersebut....yg menarik perhatian aku di area baju utk wanita2 smua saiz yg ada lagi kecik dari saiz baju yg adik aku dok slalu pkai...hoho...mmg menarik kan...so aku wat kesimpulan butik2 tersebut yg bersalah kerana menjual baju2 bersaiz kecik manakala pemakai2 baju saiz kecik tu menjadi mangsa keadaan...terpaksa keluar berjalan2 di bandar dengan baju x cukup kain...terbukak sana sini....nampak tang sini...nampak tang sana....ksian2...mereka langsung x bersalah...dari air muka mereka nmpak sedikit kegusaran namun masih ceria walaupun dengan memakai baju ketat tahap max...xpasti tahap keselesaan memakai baju saiz kecik tuh namun yang pastinya mereka berjaya dari segi menarik perhatian kawan2 lelaki secara umumnya....so bg mereka yg menjadi mangsa butik2 yg jahat yg hanya menjual baju saiz2 kecik...jgn rasa sedih....korang innocent....truskan laa gaya pemakaian korang yg sememangnya stylo tuh....
sbb korang memberikan peringatan kepada orang beriman bahawa kiamat itu sudah dekat...

53 comments:

Anonymous said...

em. agak best care anda menegur. troskan usehe anda! saye setuju.

d4uh said...

to anonymous
trima kasih kerana sudi membaca..truskan berpikir...hehe

fareen said...

sarcastic gler hahhaha

TuN TeJa said...

pergh!!
tajam menusuk kalbu..
tahniah!
kui3...

d4uh said...

to tun teja
time kasih byk2...hehe....xsengaja pon....maaf yee klu terkena

PeRaNTaU said...

bley tahan

gi buat ceramah umum kat kmb nuu

Anonymous said...

well, u talk bad bout people..

wat bout u?

i always see u wear smaaaaall t-shirts..

plz explain!

n again, i juz wanna say, plz dun pretend to b warak f u r not..

well, ur bad attitude seem really wrong..eventho u always go to surau n one of da berkat i guess..

nway, plz jgn capub sgt!

u make other ppl sick!

d4uh said...

to anonymous
first of all i would like to congratulate u for ur bold comment...hehe...nice2...i lyke

actually i'm not talking bad about people....i just telling them that they r innocent..maybe u could read the entri again..

bout my small t's..yes..sometimes i wear them...but i don't think that anyone get interested to look at me when i wear small t's...however a diff situation will happen when a gal wear small t's...it is the man's nature to get attracted to gals and wearing small t's just like adding on some spice to get more attention...or u have another explaination to that???

to be frank i'm not a warak person and not in the berkat...and yes, no doubt i have bad attitudes..but i'm trying to improve myself...i can accept if some people disagree with how i act..bcos there are no person in this world that can satisfy everyone perception,feelings and needs...even there are people who hates Prophet(Pbuh)....btw i'm not comparing myself to the prophet..just giving example...

thanxx again for giving a comment...and sorry for the sickness

p/s: kita objek yg perlu berubah....Allah tempat bergantung utk berubah dan syaitan itu penghalang diri kita berubah...

fareen said...

betul xde org yang perfect! mungkin post ini dibuat bukan sahaja untuk mengingatkan orang lain, tapi juga diri penulis sendiri. sama-sama mengingatkan tak salah kn?

d4uh said...

to fareen
yup...mmg tujuan blog ini ditulis utk muhasabah diri sndri...huu..so tgur2 laa klu ada ksilapan

Anonymous said...

mmg diorg x bersalah pon
sbb org kdai 2 jgk yg kuarkan duet dari wallet2 diorg tu en......

wandog

fatiyne said...

sumtimes....peep dun even glare on soothing words...what makes an article estoric is the one that may a least ignite some feelings to the readers...
being harsh is mean..but if being mean is for the sake of humaity and morality, no laws may forbid it...

kalau terase(same mace diri hamba), dat means kiter tersedar....dan at least berfikir tentng perkara itu...even x ubah pun( shud hav a reason for that) at least tersedar jap....sooner or later..we might learn something eventually.

women are daunting and estoric..and to change us is like having all it takes, n u might not even close to do it....even we alone might fail..

d4uh said...

to fatiyne
it is not a waste to keep on trying...just pray so that god give us the hidayah to change ourselves...

fatiyne said...

betol...:)
effort is what matters...

RaveHeartz said...

Emmm..menarik2..
Saya tertarik ngan comment dari anonymous yg mengetengahkan bahawa lelaki juga disarankan berpakaian yang tidak ketat..

Emm..D4uh, in my point of view and a litle bit knowledges..
Walau lelaki perlu berpakaian yang sopan dan tidak ketat dan boleh menarik mata si dara dan mungkin juga teruna2 songsang si khalayak ramai..
Walau aurat seorang lelaki adalah dari bawahan lutut hingga atasan pusat, namun adalah lebih baik andai lelaki menutup badan mereka semaxima yang mungkin..Bahkan lelaki juga disaran bertudung, u know? Rasulullah saw dan para sahabat menggunakan banyak kain, sebagai serban dan juga alas kepala(tudung) ikat di pinggang..Malah, rasulullah tidak pernah keluar rumah tanpa baju...

Tambahan pula, zaman akhir nh, ade yang songsang..jadi lebih baikla klu bahagian badan yang bisa menarik shahwat orang lain ditutup, bagi mengelakkan maksiat..

Sebagai conclusion, memang lelaki juga tidak seharusnya berpakaian ketat keluar dari rumahnya..fikirkan semula, kenapa anda lelaki berpakaian ketat? nawaitu anda? kalau saya yang boroi nh memang awl2 reject pakai ketat2..haks..
Bab aurat memang ditekankan sekeras-kerasnya terhadap wanita dalam alQuran..tetapi sunnah rasul banyak membataskan aurat kaum lelaki..

Maka, jadila muslim yang setampan dan sesuci Rasulullah..

d4uh said...

to raveheart
ada benarnya juga pandangan anda mengenai keperluan lelaki utk tidak berpakaian ketat...maka disini mgkin butik pakaian itu patot disalahkan sekali lagi kerana menjual baju ketat kepada lelaki..hoho...sekadar sindiran...

pada pendapat saya rasulullah memakai pakaian yang melitupi seluruh badan adalah kerana faktor tempat baginda di padang pasir yang berhabuk....namun tidaklah salah utk kita mengikut sunnah baginda

m.u.s.e said...

ustaz aku pernah ckp..
nak tau org tu gay k x..selalunya gay pakai baju ketat..haha..
bahaya ni mape...hehehe

nway..jelek tgk p'puan pakai baju ketat..nak2 yg bertudung.. mcm ko kater, salah kedai( diorg pon ckp mcm tu..n that's totally lame)

even p'puan yg x bertudung.. diorg nmpk lebih manis berbanding yg berpakaian ketat meskipon bertudung..

good post n keep on posting..

anonymous...hehe..blh berkenalan?

d4uh said...

to muse
haha...nmpaknya ustaz ko tu gna prinsip generalisation...klu cmtu ak termasuk dalam golongan gay laa..hahaha...citt...

bab pompuan btudung tapi pakai baju ketat memang agak menyakitkan hati...aku pernah jmpa sales promoter kat mall yg pkai baju kecik, brtudung bersama hand sock...hoho...nmpak begitu pelik....tp itu mungkin sbb undang2 kat kt tempat tu y menghalang pekerja bpakaian seksi...tgk...walaupun dengan penguatkuasaan undang2 kita x boleh mengubah seseorang...maka yang paling penting adalah untuk kita mengubah individu....

p/s: muse ko gay ke...hahah..anonymous tu laki daa....mgkin lelaki jambu pada hemat aku...hahaha...ngorat laa

Anonymous said...

small t shirts = gay?

good assumptions..

den, kmb s full of gays i guess..

hahahahah....

Anonymous said...

m waitin to see ur attitude changes..

hahaha..

i bet it wud never happen..

d4uh said...

to pujangga
trima kasih atas pandangan anda..saya amat menghargainya...dalam proses la ni...doakan supaya diberikan kekuatan dariNya...
tp sy agak tertarik dengan ulasan anda "kat luar pakai baju ntah ape2..hehehehe..tak pasal2 wujud fitnah"...adakah bju yg dirujuk itu baju kecik...apa pula fitnah yg ada jika lelaki berbaju kecik...adakah dia dilabel sebagai gay seperti idea generalisation seorang ustaz kepada pemikir di atas...

pujangga sinis said...

hmmm..
kalau diikutkan padang pasir mestilah panaskan?
pakai banyak2 mesti lagi panas, kan?

kite kat malaysia nh, x dela panas sangat pon..so, avoid la yek pakai baju kecik2, x baik..

ape la sangat, budaya asal melayu pon, pakai baju longgar2, senang nak wat semayang n g kerje..baju kurung melayu..
ye la, pakai ketat2, p semayang sujud je nampak brand seluar kecik...huhuhuhu..

Hmmm...pakaian melambangkan peribadi si pemakai, dan sebaik2 pakaian adalah takwa..
Kalau kite org bertakwa, insyaalah, xkan nye pakai baju kecik2 th..huhuhuhuhu,seganla nati orang nampak kite selalu kat surau bace quran kekuat, kawan ngan pendakwah, kat luar pakai bau ntah ape2..hehehehe..tak pasal2 wujud fitnah, da terbantut proses dakwah n islah, x gitu?

hmmm..its all up to you,men...kite memang selalu diberi kelonggaran dalam bab2 menutupi aurat nh..sebab bukan sume keadaan kite boleh beserban litup..kalau time kerje berat2,memang selayaknye tak berbaju untuk keselesaan..tapi niat untuk ibadah kerje kerna allah, bukan nak berfesyen..huhuhuhu...
takkanlah lahuma nak pakai serban litup kat bendang, kan?

well, fikirlah, fikir atas nawaitu kehidupan anda..kerna allah atau kerna apa..

ye, mapere, saya pon selalu observe anda kat luar...jadi memang saya expect anda akan berubahla memandangkan da ada blog yang membincangkan soal agama n adab berpakaian nh..huhuhuhu..But, klu anda xberubah, maka bacalah surah alAlaq ayat 9-15, yek..

pujangga sinis said...

em..boleh dikire juga, dilabel sebagai gay..huhuhuhu..

Lagipula, manusia skarang sudah tidak menjaga batas berfikir,x gitu?
Nampak je org baik buat perkara yang pelik2 ade la nak diumpat dikeji walhal difitnah...

lagipula, seperti saya terangkan pakaian yang terbaik adalah takwa..

Adalah harus untuk seorang muslim mengelak dari melakukan perkara yang mendatangkan fitnah, bukan?
misalnya,andai seorang ulama ke disko..walau dia cuma meminum susu dalamdisko th, org tetap menyatakan dia mesti ada melakukan maksiat dalamdisko itu..

well..that is my say, based on ilmu saya yang x banyak n terhad..mungkin saya bisa menghujahkan dengan dalil dalam comment yg seterusnya..

wassalam

mr higgins said...

pujangga sinis,

m here to support u..

from now on anonymous has a new nick name..

mr higgins (^^,)

d4uh said...

to pujangga sinis
menurut kaji selidik yg sy sempat lakukan ke atas beberapa respondan melalui ym...ada yg berpendapat seperti anda namun tidaklah kesemuanya bersetuju dengan label gay yg diberikan kepada lelaki berbaju kecik...

para : dorg gay
para : but 4 me it is not
para : sometyme style gak..

ada juga yg menasihatkan lelaki yg suka berbaju kecik...ini dialog beliau

paula martinez: tidak lah terlalu ketat atau melkap ke badan sehingga menampakkan bentuk bentuk yang tidak diingini

paula martinez: bukan sbb ianya akan menaikkan nafsu atau sebagainya akan tetapi aku akn merasa seperti mahu muntah akibat terlalu geli...

paula martinez: dah la buncet

namun begitu..saya setuju jika kita sepatutnya memilih pakaian y pling sesuai dan tidak menimbulkan fitnah dari pihak yang laen

pujangga sinis said...

hmm..btul2...

well the conclusion is clear kan, dauh?

berbaju ketat perlu dihindari..jadi saya berharap lepas nh,sume yang berfikir atas agama untuk hal ini bisa mendapat pengajaran..

Berpesan-pesan kepada kebaikan dan kesabaran..

Walluhualam..

m.u.s.e said...

haha..aku rasa ustaz aku sajer jer ckp cenggitu supaya sng cter..xyah lah laki nak pakai baju y gila babi fit..
ea r..kalo baju fit ni, silap2..ngah sujud time solat pon blh terdedah aurat without we even realize it..

oh..nak quote dr satu lagu ni..
tp lupa r tajuk n penyanyinyer..

baju apakah pakaian seorang panglima?
warna apakah tuk bertempur di medan perang?

baju apakah..kalau bukan iman dan takwa..
warna apakah..kalau bukan hikmah dan sabar..

sama2 kita renungkan ea kawan2..

p/s:haha..mape bongok..kalo nak berkenalan ngan lelaki, gaykah? kalo gitu..kena knl ngan perempuan sahajakah? haha

d4uh said...

to muse
mmg xsalah tp tgk aa cmne ayat ko bg nk berkenalan nga bdk tuh

"anonymous...hehe..blh berkenalan?"

hahahaa..bunyi cam plek je....

eliza doolittle said...

dun blame da boutiques or da shops..

da customers determine their own purchasing power..

so, dun by small Ts f u dun wanna wear dem..

same goes to u matpe..

if u said boys shudnt wear small Ts..den u must portray gud example..

by not wearing small Ts..

some people juz like to post sumthing dat wud be likable by others to read..

u got no point of havin blog den..

pity u!

mr higgins already dead yesterday..

so, now eliza doolittle will take charge!

d4uh said...

to eliza
haha..ramai tol anonymous skang ni...hoho...xkesah laa nama ape pon...korang tetap bole luahkan pikiran kat sini....

p/s:i have my own reason 4 having this blog...and if u think that this blog bring no good at all...u should start ur own blog...i'm really happy to visit it later..hehe

saye said...

hehe...tersengih membace komen2..
bju adik menjadi isu...
lau org laki pki ju kecik tu gay..bis tu kbykn org laki kat mesir ni gay ke? haha..dorg ske oo pki ju kecik2..ngee..

d4uh said...

to saye
hehe...itulah yang jadi bila generalisation digunakan....

fareen said...

u r so brave eliza haha.
it is actually up to dauh because it is his blog. sungguh bagus anda memberi teguran tapi biarlah cara berhikmah, ye? kalau anda belajar, ada garis panduan dalam islam dalam tegur menegur ni. :)
to pemilik blog,mungkin anda boleh mengubah cara berpakaian, tapi perubahan itu perlukan masa,kn? step by step is a good way perhaps :)

d4uh said...

tp fareen
hehe..nnt kalu nmpak aku pkai baju kecik sound aa...haha...aku pon xtau baju mane yg kecik...hoho

sapesapejela said...

pear....
sape yang terase yg emo2 nie...
so... da post damn good... keep it up pear!!
aku sokong..
kepade yang terase.....
Berani kerane benar (pkila bju kecik) takut kerane salah......

majin said...

hahaha

d4uh said...

to sape2
thanxx for the support

to majin
ko gelak psal plak ni...hohoho

. p i s e y . said...

haha.
bapak panas tajuk nie.

keep it up.

perubahan perlukan mase.

fizikal xmlmbgkan rohani zaman skang ni.

yap.nk ubah fizikal.
kene kuat dalaman luh.

n menegur ade carenye.

wallahualam^^

sapesapejela said...

kenape kite nk tgkkan benang yg basah..
da salah... xyah nk backup diri..
plg xnye xyah la nk salahkan orang lain.....
yg salah tetap salah... yg betol tu yg kene ikut.....

arc said...

ohohoohoho some might find this 'pedas' :P

paradise said...

yeke org xsalah?aku rase la kan...dengan pengetahuan aku yg terbatas ni...aku rase due2 pihak salah.aku pon, kadang2 kalo tgk baju comel2 kt kedai tu, terase gak nk membeli.tp aku rase bnyk lagi option dalam market kiter nih.yeah, the options have decreased significantly in the recent years, i admit tht.but again, sepatutnya seseorg muslim tu tahu batasan die kt mane.ade je aku rase kedai yg jual baju ngn fesyen bersesuaian.tp tgk keadaan skrg kene usaha lebih sket la kot. ini juga teguran untuk diri aku sendiri yee...itu sahaja matpear.amek la bace leklok.

d4uh said...

to paradise
post ini hanyalah satu sindiran...hehe...so buat la penilaian sendiri terhadap tindakan korang

~miss anonymous~ said...

to matpe: ive been reading ur blog quite a few times before, yet never had the intention to comment. but the fact that this particular issue is welcomed by most ppl, so i think its time~~=P

1st thought: why does this issue becomes a big one? i believe it's becoz some of us here 'trase pedas' bcoz they're the one doing it.

2nd thought: guys wearing small Ts? how small is small? i guess if your niat is only for the sake of 'kekemasan' aka looking smart, n not for the sake to attract girls, i think it's fine.

3rd thought: i guess some are asking mat pe to change. i dont know u personally so not much comment there. i respect you by the way u try to make ppl understand agama. but then it wouldn't be worth it if you're not respected by others. but, try to improve your manners i guess.

last thought: the MUSLIM girls who wears 'sticky n small' shirts, with or without tudung. i guess they dont believe they're beautiful inside (and they couldnt attract others), so they tried very hard to impress others by showing their assets (body shape etc). but guys should be blamed too,, you never showed these 'attention-seeking' girls that the most important thing is what's inside and not the outside. and some of the girls who think they're ugly would try everthing they can (sexy la kot) so that they get the attention that they want. again, guys can be blamed, u would always adore the pretty ones, without even knowing their heart. you guys love to label someone, based on the outside and not the inside.

ps-we should all change the way we see others. senses could be easily deceived right?

susoh jugop la nk pikir bendo nih...=P

d4uh said...

to miss anonymous
thanxx for the comment and ur advice...hehe...it will take some time to change one's attitudes...

. p i s e y . said...

haha.stju banget ngan miss anon^^
especially last thot die.huhuk.

miss anon.if u happen to read diz.
big thumbs up!!!
mau kawan leh? u r a 'miss' aite?same goes here. =)

chill~

p/s:da lgkap kesimpulan utk post mu kali ni dauh.haha.

~miss anonymous~ said...

salam~

to d4uh:
ur welcome. we have time. everybody changes. hopefully for the better.

to pisey:
thanx dear.=P we're all here to convey our thoughts right? nothing more, nothing less. nak bekenalan? sure. berez jah...LOL

i have to remain anonymous though. coz i kinda like the idea of ppl knowing me for my thoughts and not the outside. =P

-always a true 'miss'-hehe..

~miss anonymous~ said...

last:

pisey..sorry i've just checked ur info. huhu,, i know you and you know me. we are already friends la... haha..pisey2.. but i'll remain anonymous. if you are finally able to recognize me then help me and keep the secret eit? tq. =P

d4uh said...

to miss anonymous
i think i noe u laa...some of the words are quite familiar..hoho...btw...u are welcome to give comments..

~miss anonymous~ said...

erk..
i never talk to you before this mr d4uh. mistaken identity perhaps?

paola bracho said...

aku nak nyibuk gak.huahaha.actually aku agak geram dan geli tgk org yang pakai baju ketat2 tapi pakai tudung.pencemaran imej islam la.memalukan.tapi bukanlah aku nak suh dorunk bukak tudung.cuma,longgar2kan lah baju tuh.ketat2 x lemas ke?aku sker pakai baju ketat and sexy gak tp bukan kat luar la.dalam blok sudey.tu pun kdg2 rimas + lemas + cemas (xde ketan).fashion is pain.betol2.pain di sini dan diSANAAAAA...aaaaa~

MaRmUS said...

Serius aku takkan berhenti gelak bile baca entri + coments!!

Anonymous said...

mape...aku terase doe..tp lpas ak bace, ak dah xpkai short dah..haha..mmg salah kedai ar ak jd gni..btol doe,,,kt kmb ramai gay..geli ak dgor

marilah same2 kite brubah,
saye sudah, anda bagaimane?

...........................puwang

d4uh said...

to puwang
haha...kt kmb ramai gay ke...baru tau...keh3...slama ni ko xpenah pon sound ak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...