October 18, 2008

golongan sedikit..

pada suatu hari umar al-khattab berjalan-jalan di pasar...lalu dia terserempak dengan seorang wanita tua yang sedang berdoa di tengah2 pasar itu...

"Ya Allah, jadikanlah aku tergolong dalam golongan yang sedikit"

umar lantas menanyakan soalan kepada wanita itu kenapa berdoa sedemikian...jawabnya...sesungguhnya ramai manusia akan masuk ke neraka Allah dan hanya sekumpulan kecil sahaja yang akan ke syurga, oleh itu aku pon memohon agar aku termasuk dalam kumpulan kecil itu...maka umar pon turut sama berdoa supaya menjadi sebahagian dari golongan yg sdikit...

cuba bandingkan bilangan manusia di SURIA klcc dan SURAU di kawasan rumah anda...dimanakah menjadi tempat golongan yg sedikit...mmg manusia lebih terpanggil utk ke tempat hiburan berbanding tempat ibadat...di mall2 yg gedabak manusia berpusu-pusu pergi, sampai nk berjalan pon bersentuhan bahu....lain pula di surau...yg ada cuma imam merangkap bilal dan seorang makmum....pelik tapi benar...kawasan yg pnuh dengan apartment2 yg tinggi2 msti mempunyai populasi yang ramai kn...tapi yg ke surau hanya 2 orang ke....hrmmm...dunia skarang...ape nk jadi...

di mall2 pula...manusia ada bermacam ragam...hujung mggu ada yg lepak dari pg smpai malam...brkepit sana sini...ada yg sanggup korbankan solat semata-mata nk melayan kekasih hati...ada pula yg takut terlepas scene2 menarik kat wayang smpai waktu solat dibiarkan berlalu...mgkin jwapan kepada soalan2 di akhirat nnt ada dalam scene2 movie tu kot....nnt share2 laa nga aku klu ade ekk...jgn aa kdkut plak...ada pompuan yg wat alasan xleh solat sbb takut luntur habes mekap2 kat muka...nnt terserlah laa pulak rupa sebenar kn...bahaye2...klu laki pula msti guna alasan seluar aku kotor daa...nnt smyg xsah...xkn la sluar tu kotor ari2 kot...mcm aa xde kain dalam surau kat mall...

mmg xsalah utk berhibur di hujung mggu....tetapi jagalah batas2 dia...yg paling penting jaga solat kita...pilihlah sendiri ye nk jd golongan mane ...

2 comments:

saye said...

'ya Rab..jd kan golngan yg bc entri ini golongn yg sdkt itu..'amin

fatiyne said...

Ya allah..
betape kecilnya dunia nak buat perbandingan macam tu...
banding je surau kolej ngan aktiviti2 hiburan cam persembahan malam kebud ke bpape ke..nak pegi surau pon susah,... hujan la....xmandi la...jauh la.. betapa banyak alasan...yg paling dibenci yang kte esok pegi..esok2 sampai kuar kolej x pegi2...
pastu kalau ader time wajib pegi..ha!! bawah katil menyorok agi...

renungkan la..
manusia hidup dibawah ihsan yang Esa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...