November 2, 2008

Beware!!!

Dear readers,
please be aware of the human being nears you...they love backbiting ....

42 comments:

AtiRa RusLan said...

oh okay!
erk..
ade ape ape ke?

d4uh said...

to atira
hehe...saje je...supaya kita sentiasa bersedia...jgn cepat kecik hati sebab kawan yang rapat dengan kita laa yang suke gigit belakang ni....hehe

Anonymous said...

its not backbitting..

its backstabbing!!

d4uh said...

to anonymous
backbiting /"b{k%baI.tIN/ /-ÂșIN/ noun [U]
unpleasant and unkind words that are said about someone who is not there:

anyway backstabbing is also corect...just wanna introduce new words

Anonymous said...

wow..

u refer to da dictionary b4 u write a post..

dats good!!

clap2x..

d4uh said...

to anonymous
hehe...thanxx...just to avoid stupid mistakes

adlan wafi said...

i refer to dictionary before writing too...;)

d4uh said...

to adlan
i'm still waiting for your new post...lalalaa

AtiRa RusLan said...

ouh lepas ni gune lagi word yg uncommon.
boleh tambah vocab
hehehe

pujangga sinis said...

hmmm..
tq for the adise mapere..

persoalannya:
kalaula kite sedar kite di backbitting,..ape reaksi yang sewajarnya?

d4uh said...

to pujangga
kita hanya perlu bersabar...bykkan berdoa kepadaNya...moga kita terhindar dari menggigit orang lain

pujangga sinis said...

tq..a nice advise again..huhuhuhu

mr higgins said...

well, in my opinion, f u hav been 'bitten' by other people, u must fight for it..

dun u tink ppl would tink u r such a chicken f u dun fight for ur right?

well, malaysians n malays r like dat..

like to back stab each other..

nway, m a mlaysian n my race is malay..

i know dat..

dats y i try my best not to b typical malaysian malay boy!

d4uh said...

to pujangga sinis
ur welcome...

to mr higgins
saya cadangkan anda supaya lebih menyelami apa yang saya cuba sampaikan melalui entri '4 perkara'...

mr higgins said...

dats different..

f people fitnah u, den r u saying dat u wud let it juz like dat?

i dun tink so..

m.u.s.e said...

kadang2 kita x sdr that we are the one who actually backbiting..

ibnu sina inamza said...

love bite x ape kan??


kuang2....

d4uh said...

to mr higgins
mungkin anda bole rujuk semula definisi backbiting pada komen yg lebih awal..backbiting tidak merujuk kepada fitnah@slander...

to m.u.s.e
yup...we are...as i said at the beginning, "human being...they LOVE backbiting"...
however it is something that we can prevent....learn to control ourselves....and pray a lot....

d4uh said...

to ibnu sina
ish2...ko nih..trok tol...hahaha...love bite mmg bole pon...tp lepas 'aku terima nikahnya'....hhahaa

pujangga sinis said...

Hmmm..ade satu ayat yang paling sesuai untuk orang yang backbitting nh..

Ali' Imran: 119

Beginilah kamu! kamu menyukai mereka, padahal mereka tidak menyukaimu, dan kamu beriman kepada semua kitab. Dan apabila kamu berjumpa meraka, mereka berkat ' Kami beriman ' dan apabila mereka bersendiri, mereka menggigit hujung jari kerana marah dan benci akan kamu. Katakanlah ' MATILAH KAMU KERANA KEMARAHAN KAMU ITU ' Sungguh, Allah maha mengetahui segala isi hati.

Jadi, tindakan terbaik keatas orang yang backbitting adalah menjauhkan diri dari bergaul dengannya, agar dia sedar akan salahnya, sehingga dia bertaubat kepada Allah..

Wallahualam..

m.u.s.e said...

haha..then it should be like diz:

plz be aware of our ownselves.. we might backbite..hoho

ades..ngumpat tu dikira backbiting x mape?

d4uh said...

to pujangga sinis
time kasih atas dalil yg cukup bernas di atas...time kasih juga kerana aktif memberi komen-komen yang telah byk memberi pengajaran kepada saya...

d4uh said...

to m.u.s.e
yup..thats also true...mmg mengumpat tu backbiting daa....aku suh refer definisi kat atas xwat...ketok pale kang

mr higgins said...

still..

i know ngumpat is different den fitnah, but still both f them are most alike..

'ketok pale kang'... ish3x.. when r u goin to change?

easier said than done!!

ibnu sina inamza said...

besalah tu tikam menikam...selagi x ditikam, suka saja menikam org...bila di tikam pon, masih lagi nak menikam..manusia...

ala mat pear, love bite tu "x sakit sgt" compare with backbiting

d4uh said...

to mr higgins
its quite the same but it is not....i'm curious about ur statement that we need to fight back if somebody spread slander upon us...for me its not about fighting back but defending ourselves....

p/s: 'ketok pale kang'...btw its just a joke...i assume that u r a typical person who can't accept this kind of joke...

to ibnu sina
yup..backbiting mmg sakit...bole luka belakang weiii...hohoho

mr higgins said...

i dun tink dats a joke..

if its a joke, den its a stupid one..

well, by fighting back, wat i tried to say s we shud 'defend' ourselves..

i tink u shud improve ur vocab..

so, go n read da dictionary..

d4uh said...

to mr higgins
hehe...maybe i should learn from you on how to make a very
'good and intelligent' jokes...

sorry for my bad vocab...hehe...i'm still learning though...

eliza doolittle said...

i heard dat u always dtg lmbt to da class..

isnt dat a bad attitude?

u shud change dat..

kene jage adab ngan guru..

d4uh said...

to eliza
hehe..i think u r a little bit out of the topic...if u want to condemn me just come and say it to me face to face....

p/s: bkn ape...bukak aib org kat dunia ni tkot nnt aib kte plak dibuka kat akhirat...

. p i s e y . said...

backbitting.

isk.

saket yg amaat.

sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segalanya.

isk.

p/s:watpe nak balas buruk pade org yg wat buruk kt kite.dat means kite pon org2 yg buruk perangai gak.ilex sudey.

eliza doolittle said...

ok den..

sory for causing any trouble n rase x puas ati..

m done here..

i wont cum to dis blog anymore..

nway, juz a words of wisdom:

do take other people teguran as sumthing for u to musahabah diri..

jgn salah sangka.. x baik..

so, ciao!

salam..

(^^,)

d4uh said...

to eliza
thanxx for the advice...and thanxx for your great comments...

to pisey
msti byk parut kat blakang ko kn...hehe

. p i s e y . said...

hahah.minyak gamat ade.xpe.

saye said...

losyen jonsen baby pun ade...
sapu je....ngee..
nk bg pendapat gak...xtau la ade kne mengena ngn gigit blkng ke x..

ssh kan lau kite nk tego org..kesilapan org..sbb kite bkn perfek..mmgla..sbb sume org x perfek..lau mcm tu..abisla...xde org nk tego kite..xde org nk bg kite sedar..

cube pk..
seorang bilal..
die azan..
ajak org semyang..
tp die sendiri lum smyg kan??
tp die ajak org smyg..same2
so..same la kite..
renung2kan...

segalanya bermula dgn niat...

ade kaitan x ?hee

d4uh said...

to saye
mmg susah pon nk menegur org sbb nnt org tu akan cuba cari kesilapan kta...namun begitu smpai bila kta nk tggu diri kta ni jd perfek dulu sblm bole nk tgur org...mnarik analogi yg anda sampaikan...moga2 dapat difahami para pemikir....

fatiyne said...

xkan la nak expect org yg tengah menegur ini sempurna zahir n batin...
kalau yg xsempurna menegur...atleast die sedar...ape yg slame ni KITE x sedar....he even has the guts to say it out loud...
sum people....xpuas ati bile tengok org laen tegur or say anything on sumting...whether die wat ke tak...mesti ader rase nak cakap' berlagak manusia ni..nak tegur org..diri sendiri x cermin'...mulelah seluk sane sini nak cri keburukan manusia ini..

ya Allah...kalau semue org mcm ni...x kan ader la yg sggup menegur....xkan ader la yg akan ditegur... mane tanggungjawab berdakwah?...down in the drain,...

wallahhualam...
words are wisdom that are passed o us to feel attached to it..

fareena said...

sahabat baik sendiri pon boleh back stabbing.susah nak percaya orang sekarang ni dan bukan senang untuk memaafkan penikam itu tetapi sejauh mane nak dendam? daripada hati sakit menyimpan dendam, bukanlah lebih baik baik memaafkan hati pun jadi senang dan lapang. :)
*sekadar satu pikiran*

d4uh said...

to fareena
yup...dendam kalu disimpan lama2 akan jadi buruk,bernanah,berkulat dan last2 rosak abeh hati kita...abaikanlah mereka...biarlah al-Hakim yang memberi balasan...

pujangga sinis said...

Hmmmm..
Btul2...
Hatta hanya rasul-rasul saja yang maksum dalam dunia nh..
Jadi, memang x salah menegur kalaupun kita tak sempurna..

Pujangga nak guna balik analogi yang diguna oleh saye..

Bilal yang melaungkan azan belum solat lagi..
Tapi,
lepas th,mesti dia solat sebab selalunya bilal th la yang akan iqamah..

Hmmm..fikir-fikirkan

Wallahualam..

ARC said...

pebenda backbiting tuh?cam lovebite ke?hohohohoh

anish said...

kepada encik arc,backbiting tidak ade kene mengena ngan lovebite.

pade mape,great issue uve brot up. *clap2*

sesunggunya duk kat asrama ni,tidak mudah untuk kite mengelakkan diri dari bekbaiting.(aku nk fokus bab mengumpat lew ni)pade kawan2 kesayangan ku,dah2 la ngumpat org x tentu pasal tu.cube korunk pikir,kalau ade org duk kutuk2 korunk ngan geng2 dia,bengang x??taw pun.so,pikir2 la sdiri.aku da penat layan org yg ske ngumpat ni.kesian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...