October 13, 2008

C.I.N.T.A.(EP. 4)

"Biarlah cinta itu bermula dengan ikatan perkahwinan"

Pujangga tak bernama

mungkin ramai yang tidak setuju malah melenting dengan satu kata2 yang diambil dari seorang pujangga tak bernama di atas....mgkin pujangga tersebut pon risaukan keselamatannya sbb tu laa tidak diletakkan namanya...

di zaman serba moden ini ramai remaja ketagihan cinta...fasa bercinta dianggap satu fasa yang perlu dilalui sebelum berkahwin...namun begitu berapa ramaikah yang bercinta berkesudahan dengan perkahwinan...berapa ramai pula yang putus cinta...berapa kali pula orang bercinta semula....jadi timbul tanda tanya...adakah relevan bercinta sebelum kahwin???


graf2 diatas dijumpai di internet...tidak diketahui kesahihannya...namun sekadar dijadikan rujukan boleh laa..

mungkin ini hanya gambaran secara kasar...tapi ada logiknya juga...
apabila fasa percintaan itu didahulukan sebelum perkahwinan maka kasih sayang di ramalkan akan semakin pudar selepas berkahwin kerana semua kemanisan cinta telah di sia2 kan di zaman remaja...

percintaan selepas kahwin pula memberikan hasil yang lebih baik kepada perhubungan kerana perkahwinan adalah masa untuk mengenali satu sama lain dan permulaan kepada percintaan mereka....

mgkin diri ini malas untuk menganalisis setiap satu graf itu maka bolehla di pikir sendri oleh pemikir2 yang mmg suka berpikir...

sekarang bergantung kepada pendirian masing2 utk memilih graf mana yang di ingini...sekian

28 comments:

aku malas ltk name aku nnt ramai peminat. said...

hoho.graf favourite ku~ yg no 2 tu.

erm.. satu lg kan, aku rase, kalo pernah kapel kan before2 this, mesti kalo kapel next tym we tend to make comparison. and itu akan merosakkan perhubungan yg current. aiyok! yang sudah tu, sudah la. biarkan ia berlalu, bagai angin bayu. the next lover will be our husband, or wife, hopefully.

khas buat kau yg gemok lg busuk.. wakakakakak!

musafir said...

Salam singgah...
dua2 graf tu memang sahih. up to da person nk pilih yg mana, kalo aku Graf num 2 tu la yg best, sape la nk hdup sedih lpas kawen kan. patutnya hdup ngan gmbira n bahagia la...

"Beri hatimu hanya untuk Allah, pasti DIA temukanmu dengan pemilik yg terbaik"

'korang pikir la sendiri!!!!'

d4uh said...

to yang bajet ramai pemnat
mmg itu akan berlaku dan yg pling menakutkan jika mereka membandingkan
kekasih lama dengan suami@isteri....pakwe@awek dulu lagi romantik la...lagi lawak la...lagi bes laa...inilah ungkapan2 yang mmg xnk didengar....pikir2kan

to musafir
"lelaki y baek utk pompuan y baek, pompuan y baek utk laki y baek"
aku rasa pgang ayat ni dh cukup utk kita...btol x...hoho

AtiRa RusLan said...

oh aku suka quote kat atas.
lelaki yg baik untuk pompuan yg baek .

tepat dan betul.

secara jujurnya aku percaya dasar bercinta lepas kawen.
tapi dlm masa yg sama,
kene tanggung risiko.
kalau salah pilih jodoh?

tak semua orang bernasib baik.
n aku takut kalau aku tak tergolong dalam golongan tuh.
lepas kawen myb baru tau prangai huduh pasangan yg unexpected.
kan dah teraniaya.

ala jodoh.
semua dah tertulis.

:P

d4uh said...

to atira
mmg xde sape2 yang perfek dalam dunia ni..so xleh aa nk mengharap pasangan kte nnt akan sntiasa sekepala atau sehaluan dengan kita...

p/s: sbenarnya yg tu bukan quote orang buat tp quote yang turun dari langit...hehe...bole rujuk surah an-Nur ayat 26

AtiRa RusLan said...

oh mmg la. pkataan perfectionist spatutnya mmg tak payah wujud. aku pun tak mengharapkan partner aku sekepala sgt.

kena bijak tolerate la kan?

oh encik,
i know that.tp tak sure ayat mane satu.hehe.thanks,btw.

aku budak baek,jadi untuk aku mstla yg baik2 kan.
hahahahha

d4uh said...

to atira
hehe...ko mmg bdk bek pon...nnt ada aa tuh mane2 laki baek g ajak ko kawen...sabar2 je aa..haahaha

momo+nini said...

salam.. as usual, topik yg hangat n controversial.. betol sy setuju dgn komen yg first.. we tend to make comparison.. from reading the book by salim a.fillah.. basically like it title suggest "nikmatnya pacaran setelah pernikahan".. sebab nak keluar dua2 dah tak berdosa.. pendek kata everything pn da xase bersalah kan nak buat..
izinkan sy menquote..

"alangkah seringnya
mentergesai kenikmatan itu
membuat detik2 di depan terasa hambar

kelezatan itu akan hilang
dari orang yg terpenuhi tuntutan syahwatnya scr haram
yg tersisa hanyalah dosa dan hina"

insyaAllah, the right person will be somewhere in this world..

erm..satu lagi dia tulis kalo kita becinta and buat perkara yg sewaktu dgnnya adakah kita nak org yg bakal jodoh kita buat perkara yg sama di st tpt yg lain..

keep up ur good work :)

d4uh said...

to momo+nini
quotation yang saya kira amat menarik..hehe...trima kasih atas perkongsian anda...

. p i s e y . said...

haha.
hebat2 golongan pemikir di atas.
alhamdulillah..

wei dauh,mu asek topi cinta jee..
ahahaha..nikoh2 la bangat^^

d4uh said...

to pisey
hahaha....lmbat lg kot...mu nikoh dulu aa...

fatiyne said...

salam...
alhamdullillah... da selamat indat puase n raye... mule2...slamat ari raye kat sume...

topik love afta marriage ni da lame kan org duk soal..
stuju sgt2....
xyh cari jauh2 contoh....
datuk nenek ...
biasenye kawen pilihan mak pak kan...

mat pear... komen on pompuan masuk meminang,,

d4uh said...

to fatiyne
saya amat setuju jika kita bole mengembalikan tradisi yg telah mula dilupakan...kawen atas pilihan ibu bapa...sy pon bcadang nk wat gtu gak...hoho...

mengenai pompuan masuk meminang sbenarnya tindakan itu tidaklah salah namun begitu wanita itu msti mmpunyai kecekalan dan ketabahan utk menerima apa saja keputusan dari pihak lelaki....sy ckup risau jika keputusan yang sebaliknya dari pihak lelaki akan memberikan kesan jangka msa panjang kepada seseorang wanita...satu lg masalah timbul apabila masyarakat yg bpikiran jumud dan masih tidak dapat menerima konsep pompuan meminang lelaki yang mungkin akan menimbulkan fitnah...

cheekylulu said...

salam..

percintaan sbelum perkahwinan tdak tertulis dalam alquran..yang ada kahwin
malah dalam surah al-isra' ayat 32..
"jangan MENGHAMPIRI zina"
pasti rmai penah dgr kan..?
namun sejauh manakah ayat ni dihadam oleh smua masyarakat muslim?
namun amat dikesalkan ada yang menggunakan ayat alquran juga untuk menghalalkan bercinta sbelum kahwin..
risau ttg jodoh?
jadi baik dulu baru dapat pasangan baik..
janji ALLAH itu pasti..

d4uh said...

to cheekylulu
ramai org menggunakan konsep matlamat menghalalkan cara...konsep ini jelas ditentang dalam agama islam...seperti membolehkan minum arak utk tujuan perubatan...bercinta dengan tujuan kononnya utk kawen juga dilihat tidak selari dengan ajaran agama...kerana biasanya org bcinta ni berlagak lebih dari org kawen dari segi pergaulan dan tingkah laku...

cheekylulu said...

yep..btol3

fatiyne said...

alhamdulillah...
ader gak yg on my side pasal kawen pilihan mak ayah...=)
insyallah...
diorg lagi thau whats best for us...
minum air garam lagi banyak....

pasal wanita pinang laki tu...
ader stu ustaz ni... terkebetulan kenal...
2 pompuan masuk meminangnye...
yg pertama ditolak..
yg kedua diterima..
alhamdulillah..
masih bahagia...

insyaAllah...
smoga kiter tergolong dlm golong yg bahagia dunia akhirat

fareen said...

bercinta after get married lebih bahagie + kekal. kemanisan itu lebih terasa :)
and about pilihan parents, trust parents. they know the best for us.there is no such parents in this world yang suke tgk anak sengsara.

petite girl said...

wa~~~blog kmbian ek???

for me,life is not just about marriage.It's more than that.So,why must we care about this marriage matter?when the time comes,love will sturck.

Erm,franklly sometimes I feel bored if i have to attend ceramah agama in KMB because it will start with "kahwin2 nye bab" or ended with it.

Even the winning multimedia video was about marriage.

Life is more than a marriage.There is development we need to think,poverty to curb,sosial issues to dissolve.

ASyik2 sal kahwin,bosan.Rigid sangat....

Why cant we discuss about cultures?other parts of the world?

Human is unique.

If you agree with the phrase"org yang baik untuk manusia yg baik",what about a man who's married to such mean lady and vice versa?

are you the phrase and holy book is such a lie?

This maybe provoke some people

but that's my curiousity and opinion and debate is always welcome~~~


some posts of yours shoke me off a bit~~~looking forward fr the next post~~

d4uh said...

to petite girl
maaf jika sy menulis dalam bhasa melayu...mgkin lebih selesa utk memberi penjelasan dengan bahasa ibunda...

mula2 skali sy ucapkan selamat datang ke PIKIRANKU...moga sntiasa berpeluang utk singgah disini..hehe

bab kahwin ini merupakan urutan siri entri C.I.N.T.A yg sy rasa akan mencapai penghujungnya sedikit masa lg...tjuan sbenar sy menulis ttg cinta adalah kerana permasalahan remaja sekarang ini yg amat menginginkan cinta....mgkin saudari boleh baca siri itu dari awal ye..

sy juga stuju jika saudari mengatakan ceramah di surau amat membosankan...mmg sem ni xde lg pon ceramah yg mantap...mgkin ada kesilapan dari segi teknikal...namun tak salah mendengarnya....mana lah tau dapat sikit ilmu2 yg kte x pernah ada kn...

mengenai ayat quran "lelaki y baek utk pompuan y baek, pompuan y baek utk laki y baek"...sy tidak berani utk berhujah panjang kerana tidak mempunyai ilmu yg mndalam ttg penafsiran quran...tetapi itulah janji yg diberikan kepada Tuhan yg mnciptakan kta...memberikan kta ilmu dan akal,membolehkan kta menulis blog etc...jika ada kes seperti saudari sebutkan mgkin itu sebahagian daripada dugaan yg diberikan Allah utk meninggikan lg darjat seseorng...

p/s: mgkin bole rujuk orang yg lebih pakar..harap maaf..

adlan wafi said...

ckp2 pasal ceramah kan, aku teringt ustaz yg bg no phone dia utk kte sms

aku yg miss call dia gune phone fitri hakim...hehe

d4uh said...

to adlan
watpe ko mscall die...baek mscall aku...hahah

~miss anonymous~ said...

to matpe:

yes, i agree with you that love after marriage is the best. it will always be that way. however, i have a personal question for you. when you talk about the greatness of love after marriage, would you let your friend do the thing that you really oppose? can i consider you selfish if you dont advise him or her? or is your friend a really rare case that you let them be?

btw, a new issue from me. girls and boys these days would always deny the fact that they are a couple. giving a reason that they're only 'friends'. are there really friends of opposite sex that could really care about one another yet do not have feelings for each other?

how about those couples who have their parents' permission? can their relationship be considered halal?

ps-annoyed gak tgk org duk msg2 cam couple tp bajet kwn.. ngaku dah ar..then jage~ if you think what you're doing is wrong, then dont do it in the first place.

d4uh said...

to miss anonymous
i think all my frens are aware of my stand...

one great problem with people who have gf/bf is that they tend to protect what they are doing(couple)...so,advice are not taken seriously...btw its up to if u to want label me anything..hoho..

a relationship is totally halal once a guy pronounce " aku terima nikahnya" and not just enough with the parent permission...hehe..tq

fareen said...

to miss anon: there is no diff between couple or people who are acting like couple without declaration (i kinda agree with u)
but a guy n a girl can be like best friend, even without feelings. caring for opposite gender can be the same as caring for the same gender rite? especially for girls when they care about their girlfriends and boyfriends coz that is girls' nature,rite?
juz a piece of thot:)

~miss anonymous~ said...

salam~

to fareen..=P

yup2..i agree with you..in one way, some ppl do care about one another despite the differences in gender. esp like you said, for girls, it's in their nature.they care about others easily. they can care about guys without any extra 'intentions'. but the question is..can the guys handle it? i dont think they can keep their 'coolness' when i girl is paying extra attention on his well-being..
so better avoid things where you can. hmm..lets see what the boys have to say.. d4uh, any comments? =P

d4uh said...

to miss anonymous
yup2....even though the gal has no intention but the boy will feel that someone who care so much about him is the one who has feeling toward him.....hoho...no wonder we normally see good friends(gal n boy) become lovers...hee....

~miss anonymous~ said...

huh..cepat perasan rupenye..hehe.
juz kidding~=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...