October 22, 2008

4 perkara

Mari sama2 benamkan dalam pikiran kte 4 perkara ni

1.kenang jasa baek orang lain kat kte
2.lupakan jasa baek kte kat org laen
3.kenang keburukan kte kat orang laen
4.lupakan keburukan orang laen kat kte

25 comments:

momo+nini said...

setuju..betol3..
jadik macam pokok buah yang ranum.. walau dilempar dengan batu, tetap membalas dgn menjatuhkan buah yang manis..

w@w@ said...

saye setuju... takpe2.. aku akan lupekan segala kebaikan yg aku penah wat kau.. n segala kebeurukan aku wat kt kau, aku rase takde ape utk dikenang sbb aku mmg takde wat salah kt kau.. kan3..

d4uh said...

to wawa
ko byk wat salah kat aku kot...tp xpe laa...aku lupekan smua...tp magnum aku xkn lupa...hahaha

AtiRa RusLan said...

haahha.
aku benam dalam2.
siap pasak dgn cerucuk 44batang.

erkkk
aku takde wat salah pape kat ko kan?
hishhh

hahahahaa

d4uh said...

to atira
hoho..siap pasang cerucuk lg ekk...ni msti pengaruh rakan sekerja(engineer2 kt ofis)....bgus2...

AtiRa RusLan said...

hahaha
ayat kau kan tak boleh blah je.
yelah tuh pengaruh.
padahal aku tak penah tgk dorg bergelumang dgn cerucuk pun?
ngeh ngehngeh

Anonymous said...

Tapi kan,

melupakan sesuatu th sukar kan?
Apalagi klu salah yang teman kita lakukan menglibatkan maruah, aib, dan kehormatan..

Hmmmm..
But then, klu la kite just kenang keburukan kita kat orang lain, xde afford pon nak betulkan diri, make no sense gak kan?

Hmm, pendapat saya,..untuk menjaga diri dari berbuat salah kepada orang adalah dengan mengamalkan adab kesopanan dalam kehidupan dan batas-batas pergaulan..

Bila ke surau misalnya,..
Perlahankan suara kerna ade orang sedang beribadah dan perlukan kekhusyukan menghadap Allah(Berdosa membaca al-Quran kuat2 tika solat fardhu dilaksanakan di surau)..
Perkataan dan tingkah laku di surau, ade batasnya..carut-mencarut dan caci maki bisa memmbuat Allah murka di kediamannya..

Hmm..bukan itu sahaja, bertegur sapa juga perlu ade adab..Islam menyarankan salam, bukan kutuk-mengutuk dan sinis-menyinis( walau dalam nada bergurau)..

Macam-macam lagi la..yg penting, kene jaga adab..dan sentias memperbaiki diri dalam kehidupan dan pergaulan

d4uh said...

to anonymous
mmg xdpat disangkal bahawa melupakan kesalahan orang laen adalah begitu sukar...namun adakah masalah akan selesai sekiranya kta menyimpan dendam...bukankah memberi memaafkan orang laen itu lebih aula...

"Hendaklah mereka memberi maaf dan melapangkan dada.Tidakkah kamu ingin diampuni oleh Allah?(24:22)"

pemberian maaf kita kepada org lain akan membolehkan kta mendapat keampunan Allah...so pilihlah samada nk meneruskan dendam atau mncari keampunan...

tujuan sebenar kta kenang keburukan adalah utk kta ubah diri kita...anda stuju atau tidak...

sy cukup stuju dengan smua ulasan anda mengenai adab sopan kta dengan orang laen...insyaAllah dijadikan iktibar bg diri ini dan juga para pmikir laen....

wsalam

Anonymous said...

Benar,...
Memaafkan dan memohon maaf adalah dua perkara paling mulia dalam mencari keredhaan dan Hablun Minannas yang diberkati..

Saya berharap benar kalau semua muslim dapat faham akan hal ini, tapi sayang...x ramai yang menghayati dalil naqli yang anda kemukakan..

So, saya berdoa agar kita dan semua pemikir bermuhasabah diri dan mula berhijrah..adab itu akhlak, Akhlak yang baik membawa kesempurnaan iman..

Wallahualam

adlan wafi said...

lama x jenguk blog ni...

antara sume tu aku plg susah sgt nk wat no.4

aku selalu ingt kata2 we should "forgive and forget". mmg blh kalau kte nk forgive but to forget, agak susah(especially kalau benda tu sgt besar effect dier). but that doesn't mean kte x leh cuba nk lupakan.

It's not impossible but it needs a heck lot of will power...;)

P/S: x sangka aku dh bg byk comment kt blog kau. kau ble lg nk comment kt blog aku...haha...maybe, blm masanye...

d4uh said...

to adlan
mmg btol susah utk kita lupakan...tp apakah kelebihan atau faedah yg kta dapat klu kta masih menyimpan perasaan marah pada seseorg...perkara yg telah berlalu xmungkin dapat diputar kembali bukan...so, kuatkan semangat...let bygone be bygone

p/s: aku nk comment tp ko plak postpone kan...hehe...sori laa yee klu x komen sblm2 ni

majin said...

Thank you d4uh. Kau bukak mata aku. Akan ku cuba buat keempat-empat perkara ini.

Mungkin aku xpernah cuba buat pun selama nie.

pemikir teratas tue ikut apa?

d4uh said...

to majin
sama-sama...aku pon dalam proses mencuba juga...huhu..

pemikir teratas tu ranking pemikir yg pling byk bg komen...no kat tpi tu jumlah komen yg diluahkan di PIKIRANKU laa

adlan wafi said...

jd kalau aku komen cmni pun, ranking aku naik la? hehe

...dEwI Arg0n... said...

sume 4 bende ni temasuk dlm topik isu, hubungan sesame insan.

to be frank, its not easy, untuk betol2 jage hubungan insan ni..kite pandang bende tu baek, tp, org tak! contoh! kalo kite tlg petikkan pelam pokok org sebelah umah, dgn niat, tanak pelam tu busuk kne mkn burung, busuk mcm tu je or watsoever...kite pon bg le pelam tu kat tuan pny pokok, tp, ape kate tun punye pokok tu dlm hati???
"ish, die nih, nk pelam ckp je la, ni tak, konon2 wat tulun petik plak.."
tetap kebaikan kite disalah anggap..salah sape??
kite mengenang amal yg kite buat tu sbg kebaikan kite pd jiran, tp, jiran kenang itu, sbg keburukan kite pada mereka..salah sape?
yg penting niat kite sndr..
so, takleh la nk salah kan sape2...

d4uh said...

to dewi argon
mmg menarik analogi yg cuba saudari smpaikan namun sy mempunyai pandangan yg sdikit berbeza....bg masalah yg timbul dengan jiran bg sy bnda ni xspatutnya berlaku jika hubungan kta dengan jiran sangat rapat....maka tidak akan terjadi masalah klu kita petik jiran punya buah sebab kta dh dianggap sebahagian dari sebuah komuniti kejiranan...so skang ni perbetulkan konsep kejiranan yg kta dok praktik sbb sy tgk benda ni makin terhakis...lg2 klu dok kat apartment...yg dok dpan rumah pon smpat nk tgur sapa....

...dEwI Arg0n... said...

tawu takpe...that's what i was trying to say..semangat kejiranan tu takde..

ogie.koti said...

kirenye ak kne lupakn keburukan ko yg ko dh wat kt ak la ek?hehe

d4uh said...

to kotie
aikk...aku pnh wat keburukan kat ko ke...hehe...mcm xpnh je....hohoho

fareen said...

tapi kite perlu igtkn org akan keburukan seseorang (i mean something yang boleh diperbaiki untuk kebaikan org tu) kan? but in a very good manner la.

d4uh said...

to fareen
maksud saudari kte kna ckp straight forward aa kat seseorg psal keburukan die ekk...hoho....sy mmg ske wat cmtu...

again nama aku dirahsiakan so that tak dikejar peminat~ said...

ye. mmg! dan itulah juge yang saye lakukan. bukan dengki. tapi jujur!

sdp dowh mkn mcflury~

d4uh said...

to bdk bajet ramai peminat
citt...mkan x ajak...xde2...ko kna blanja magnum...ko hutang aku byk kot

fareen said...

kalau kita sayang saudara kita, takkan kita nak biarkan dia terus dengan kejahatan die, kn? mungkin berterus terang cara yang baik tapi dalam islam sendiri ada ckp kn kalau nak berdakwah dengan cara yang paling berhemah. :)

d4uh said...

to fareen
yup2...amat stuju dengan pandangan anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...