September 14, 2008

Esok.Esok.(EE)

Kehidupan di tmpat aku blaja ni mmg mencabar dengan banyak keje serta assignment yang kadang2 melimpah-limpah ke ladang gandum. Salah satu assignment yang dianggap plg berat oleh student2 kat sini ialah Extended Essay@Esei yang dipanjangkan@EE. Kononnya EE tu untuk melatih budak2 kat sini supaya jadi all rounded la sbb format EE tu macam thesis yg kna wat kat u nnt. Dalam byk2 subj yang di sediakan, aku pilih utk amek subj Bahasa Melayu utk EE aku. Mungkin kerana desakan para senior yang kerap kali mengeluarkan statistik kejayaan mereka2 yang mengambil BM sebagai subj EE. Maka aku yg senang terpengaruh ni ikot je aa.

Tapi skang ni aku bukan nk cakap pasal EE@ Extended Essay tapi aku nk muhasabah diri sket...
Ni perbualan si A dengan si B di tempat aku la of cos...

Bulan Julai
si A : ehh, EE ko ape crite?
si B : relax la..lambat lg dateline die...Esok-Esok(EE) buat aa....bukan lama pon nk siapkan

Bulan Ogos
si A : ehh, EE ko dh tulis bape ribu?
si B : relax la..dateline lagi sbulan kot...Esok-Esok(EE) buat aa....kejap je tuh

Bulan September(dateline esok)
si A : mati laa, esok dh dateline. xstat tulih lg ni?
si B : relax la..dateline xde pape pon...Esok-Esok(EE) buat aa...lepak sudey

yang di atas ni adalah frasa2 yang sentiasa didengari dari mulut pelajar 2nd year kat sini. smua ada tugasan masing2. dialog ini bkn berlaku antara dua org saje dan aku mgkin si A atau si B. tp secara jujurnya mmg aku tergolong dalam golongan EE(Esok-Esok). Kadang-kadang aku rasa cukup malu apabila melihat kawan aku yang dh siap EE(Extended Essay) dan memang kebanyakannya dari kalangan mereka yang berbangsa lain dariku. Mmg xdapat disangkal dialog2 diatas diungkapkan oleh bangsaku sendiri. Kenapa dan Mengapa? Bagaimana dan How? Adakah sebab kita ni bangsa asal di tempat ni. maka kita boleh berlengah dan membiarkan orang lain sentiasa di hadapan kita. Tiba-tiba aku rasa aku perlu bangun dari mimpi yang tiada kesudahan ni. Mgkin rakan2 juga sedar apabila ranking honour roll yang dikeluarkan jelas menunjukkan kita ketinggalan. top 5 semuanya dipegang oleh orang lain dan paling memalukan aku sendri pon x masuk dalam list tuh..huhu...sbb tu aku rasa aku perlu berubah...oleh itu...dengan rasa penuh bersemangat..hoho...aku nk mula menulis esei yang dipanjangkn....doakan kejayaan aku dan doakan juga kawan2 kita supaya dapat mengubah pemikiran mereka....

6 comments:

="sY43'-aNa"= said...

huhuh..esok2 jela..
hakhakhak..

shahkang said...

elok la dah sedaq.
:P

d4uh said...

hoho...tp xdak idea pon nk tulih ee..hahaha...

chika said...

hahaha.
kita segolongan.
ya ya.
aku juga mahu bangkit dari kealpaan ini!
berusahaaa!!!
oHoOhoHOhoHOhoOo.

w@w@ said...

aku pon golongan esok2 jugak! tekanan perasaan btol!

d4uh said...

hoho...xpe2...ad masa lg nk brubah....chaiyok2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...