September 25, 2008

C.I.N.T.A. ( EP. 2)



mula2 skali aku nk ucap terima kasih kepada para pemikir yang banyak memberi feedback yang sangat berguna dalam membincangkan soal cinta ni...
kali ni aku nk mnulis panjang sket tp xla pnjang sgt pon...kang abes cpat aa plak siri C.I.N.T.A. ni ...haha...rajin2 laa bace ekk...

org slalu kata zaman remaja ni lah masa untuk bercinta...aku pon ada tpikir...ye x ye gak ape yang diorang ckp tuh..yelakn...masa muda ni skali je.....kita enjoy abes2....tp bile pikir2 balik ape sbenarnya yang kite nk klu bercinta masa remaja nih....adakah kita mmg bercinta kerana cinta atau bercinta kerana nafsu semata-mata....

sbb aku tgk org bercinta nih kdg2 lg hebat dari org yg dah kawen...pegang tangan tu wajib laa....duduk satu kerusi dua org tu mesti laa...berkepit setiap masa tu pasti laa...msg setiap 2 min tu mmg x pernah miss laa....call every 30 min utk report kedudukan tu mmg xleh nk elak laa....so timbul persoalan dlm otak aku yg dok berdenyut nih...itukah cinta???itukah tanda kasih dan sayang???

maaf jika aku katakan cinta remaja ni bukanlah cinta monyet yg slalu dperkatakn kerana bg aku istilah cinta monyet itu terlalu lembut tp cinta remaja ni adalah cinta orang jahil dan bodoh....maaf kerana mungkin terlalu radikal....maaf jika bahasa yang aku gunakan agak kasar(mmg sengaja guna pon).....maaf kepada membe2 yg sedang bercinta...mgkin pandangan aku ini tidak kena dengan jiwa dan perasaan korang ...nk raya ni xbek marah kt org kn...hohoho


p/s: jauhilah aku dari cinta remaja...aminnn

42 comments:

iman k.a. said...

matpe, wudnt u feel like emphasizing more on "cinta orang jahil dan bodoh" though people can actually understand what you're trying to say?

:)

shahkang said...

cinta tu boleh tapi pandai2 la

Rhazes said...

btol beb, aku sokong ko
tp nak wt cmne
da tejerat
:(

fareen said...

"cinta orang jahil dan bodoh"??

d4uh said...

to iman
memang saje pon nk highlight term tu..hoho

to jat
tp masalahnya jat ramai yang jd xpandai bila bercinta

to rhazes
nk suh aku tolong bukak jerat tu ke ali...hehe...aku boleh je

to fareen
sy juga xphm persoalan anda....anda x phm atau anda membangkang

fatiyne said...

love is not about two people being together..its not about holding hands, texting or going out..(eventhough tu la yg org consider love thesedays)..
paling x ske kalau yg "ooh, i cant live without him/her"..then, break..abes citer...
what love is has lost in the world of stupidity and ecstacy of life..

TOK student said...

so wat is love fatiyne

adlan wafi said...

love is too ambiguous...

but 2 unmarried people holding hands - that's not love. that's sending each other to hell & that's definitely not love =)

d4uh said...

i'm agree with adlan...hoho...we are kompius about love aceli...

shahkang said...

cinta tu ok tapi org yang bodoh ja tak reti nak hargai dan buat benda pepelik

sama la macam makan, tetap ok
cuma org yg bodoh ja makan makanan haram

aku sebenaqnya ada nk tulis something similar
tapi tgh queue sebab byk benda lain lagi
haha

amaran kepada pear: jgn panggey aku jat
jat = aizat zahari
takpun jad botoi mrsm
haha

d4uh said...

hahaha...jad botoi...lama x dgr nama tuh..nnt kem salam kt dia ekk

kawan kau pear said...

"p/s: jauhilah aku dari cinta remaja...aminnn"

eh.kau bukan pernah terjerumus ke? :P

fatiyne said...

erm...personal opinion...love is dignity n trust...kalau da smpai pegang tangan n so on tu mane pegi dignity nyer...kalau da ckp suke2 then break tuu mane trust nyer...
its subjective...
kan kan..? hehe=)

d4uh said...

to kawan aku
sbb tu la aku nk jauhi...hoho...kesilapan lampau memberi aku pengajaran...huhu

to fatiyne
masalahnye brape ramai yg ada dignity and trust in their love...

fatiyne said...

betul3...
tp tu my personal opinion jer...may varies..=)
ni bley buat TOK essay ni.... propose tajuk sendiri bley tak...

ibnu sina inamza said...

ibarat kentut...diluah segan...disimpan sakit...

PeRaNTaU said...

oo...kantoi aa penah ber'sama' seseorang masa dulu ek...

huk3

fareen said...

kisah lampau??
hahaha
semua org ade kisah lampau...kisah lampau la yg menjadikan kita lebih berhati2.
well, x sume cinta remaja bodoh dan jahil. tapi mostly la sbb skrg sume da salah ertikan maksud cinta yang sebenarnye...

Anonymous said...

kata kata dr mulut mmg mudah,,cinta ini tk penah dirancang,,ada yg nk test power,,ada yg skali test nk lagi..everything can be addicted..pape pon,,jadi loser sudah,,dah kaya kahwin laa smp empat,,bg wanita,,jagalah dirimu,,sesungguhnya ada beberapa aset yg apabila rosak,,tidak dpt dibaiki..

. p i s e y . said...

ssungguhnya c i n t a itu anugerah Ilahi.
sape kate xmo chenta2,bohong.
sume org nk chenta.
n zaman2 rmaje umo skang.
sape la xpenah pikir sal kapel2.
knpem penah.tp ble pkir dlm2.
bnyk lak negatifnya.
sape kate xpenah suke sum1?crush so on.
xlogik dek akal.
laki n pompuan mmg ade magnet punye antara mreka.
tp,antara kite juz hargai perasaan yg hadir itu.
or amek lgkah nk ade kapel2.
sume leyh jadi.
menyayangi xbrmakna disayangi.
mencintai xbrmakna dicintai.
aggp je kalo suke kt sape2 tuh,
jadik cam inspiration tuk blajo ke.
huhuh.senang cite.
kalo da gler babeng suke or bekenan,
mntak ptunjuk Ilahi.
wat la istikharah ke.
huhuh.idup ni prlu dhargai beb.
aggplah ianya ujian Ilahi.
lagi2 pade pompuan.
jom jage diri.
ak pon x perfek.
but xpernah trjerumus lg.
alhamdulillah.
huhuh.keinginan utk brchenta??
waa.bnyk.huk2.pluang yg dtg??ade..
tp ak xmampu.sbb xmampu la.
haha.sayangi yg menyayangimu.
famly first.wakaka.
so,anything u do.pkir baek2.
kiter tggung dose sndirik~
but stil,parent dpt tmpias.
so,kalo syg parent,jage diri baek2*.
sorie dauh.pnjg lak ak bebel.
heheh.syok sndiri^^

'pepohon cintaku..
kian merimbun..makin dcantas..
makin bertunas..
tdak mampu..mndustai hatiku..
rasa cinta,,fitrah manusia..

siapalah ak...menolak cinta..
yg hadir djiwa..tnpa dpaksa..
hidup ini tak akan smpurna..
tnpa cinta..dr..Tuhan yg Esa..'

d4uh said...

to smua..
terima kasih kerana bg komen yg diharap dapat membina peribadi dan sahsiah semua remaja yg terdiri dr diri kite sndri dan membe2 kite gak

to pisey
bminat btol topik ni ekk...hehe...bgus2..xpo tulih pnjang pon...puisi last tu aku suke...hoho...thanxx krna berkongsi

ibnu sina inamza said...

mat pear..

mu kne pndilah dlm hidup ini...setiap pengalaman yang dikutip haruslah dijadikan pedoman utk masa hadapan...

setiap pengajaran yg diterima pasti ade hikmahnya..

mebi keutamaan kepada pelajaran dahulu??

fikir-fikirkan

d4uh said...

to ibnu sina
mmg pelajaran pnting pon...hehe..xdpt dinafikan...

cheeseandmouse said...

kalo boleh, elakkan dari terjerumus ek...

pesanan drpd seorg kwn...huhu

d4uh said...

to cheeseandmouse
insyaAllah..smoga diberikan kekuatan jiwa..btw kawan mna yg pesan tuh..hoho

adlan wafi said...

cheeseandmouse, bdk kelas aku...huhu ;)

cheeseandmouse said...

isu boleh atau x kapel slalu jd isu yg debatable,
ak pun x tau nk ckp kapel tu bley ke x sbb ade ustaz kt bley, ade ustaz kt xleh plak, ad ustaz ckp bley tp ad syaratnye...ntah ak pon konpius

but from my personal opinion,mmgla sape2 yg kapel akan kt best n bhgia, but for me prasaan tu bkn bhgia; just rase sronok yg dibuat2 dibhgia...

maybe kite hnya rs bhgia dgn cinta pd Allah atau cinta slps khwin saje..sbb tu ak rs x perlu sgt nk kapel2 nih...

ni jus personal opinion je tau, x bermksd utk wat org len rs offended, bley jd korg x stuju ngn ape yg ak ckp...

to adlan, jgn wat scene kt cni

d4uh said...

to cheeseandmouse
sy sgt stuju dengan pndgan anda
"prasaan tu bkn bhgia; just rase sronok yg dibuat2 dibhgia"
time kasih kerana bg pandangan

neesa nordean said...

wow... shah....
sgt bernas ko nyer pendapat... tetiba ari ni aku tergerak ati nk melawt ko nyer blog... kagum aku... kwnaku smpai x caya ko nih sebaya ngan kitaorng... ko nih matang dh la ek... bgus2... g ler carik byg2 pompuan heheheh

neesa nordean said...

ampun... sy tersilap... sy ingt kn td blog org laen... ampun sgt2... abai kn jek komen ku di atas...

d4uh said...

hoho...ada gak tsilap blog...hehe...xpe2....kehadiran anda di alu-alukan...bkn ad entrance fee pon

Anonymous said...

ermm...
aku tejebak skang...
cm ne nk lri eh....
tp aku ssh nk clash....
nk trg sal mende ni slh kat die pun pyh...
spe2 ley tlong?

d4uh said...

to anonymous
mmg biasanya org bcinta bile clash diorg akan ada tendency nk kapel balik...dengan alasan rindu, xbole hidop tnpamu, dan macam2 lagi laa...so skang ni sumenye bgantung kepada diri saudara sendiri...jika saudara btol2 nk klua dri cinta remaja ni saudara kuatkn keazaman....slow talk dengan kekasih hati....sbb klu korg berdua btol2 bcinta dengan cinta sejati aku yakin korang akan bersama juga...x guna bercinta sekarang kerana cinta itu akan pudar...biarlah percintaan itu bermula dari perkahwinan...

sarah nur is the name said...

wud u call ur crush, ur love??? well, if somebody ask me, i wud definitely say no!!! seseorang yg korg 'terase mcm suke' time umo korg 15, kalo ikot pikiran logik, leh ke jd ur soulmate for another, let say 50 years????
erk!!! ad ke org yg phm ape yg cube ak sampaikan????

sarah nur is the name said...

chop!!!
org bkn try nk jd sarcarstic or pessimist...but trying to deliver my thoughts..

d4uh said...

to sarah
i think i noe wut u mean...hehe...

Anonymous said...

cinta pun boleh terbahagi kepada kelas2 tersendiri. upper, middle, and lower

upper love: the love that come and built after marriage. penuh dengan rahmat dan kasih sayang dari Pencipta

middle love: bercinta setahun dua sebelum kawin tp niatnya mmg nak kahwin dgn pasangannya itu cume mengambil masa yang agak lama untuk mendirikan sebuah masjid itu dek kerana nak penuhi tuntutan hidup dahulu eg kerja and financial

lower love: yg ini ramai sgt di praktikkan oleh golongan remaja sama ada di sekolah atau peringkat ipt. cinta jenis ini boleh di kategori sbg cinta nafsu. effectnye amt buruk. dosa pun free je dpt.

ps: terbaca entry ni teringin nak bagi komen based on current situation yg berlaku di tempat saya

d4uh said...

to anonymous: so cinta manakah pilihan anda??hoho

Anonymous said...

to anonymous: so cinta manakah pilihan anda??hoho




deifinitely upper love. inilah yang di katakan cinta sejati. lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik dan lelaki yg jahat adalah untuk perempuan yang jahat. sudah adil apa yang ditetapkan untuk kita. tuan rumah pun boleh juga pilih kelas mana menjadi pilihan hati. bagaimana? upper, middle or lower? :)

d4uh said...

to anonymous:bila baca smpai habes semua episod pasal cinta ni dapat tahu la penulis pilih yang mana..hoho

Anonymous said...

to anonymous:bila baca smpai habes semua episod pasal cinta ni dapat tahu la penulis pilih yang mana..hoho

susah nak agak kerana hati masing2 tp saya tahu bukan yang lower menjadi pilihan penulis bila baca entry ni. boleh jadi penulis memilih yg middle atau upper. semestinya salah satu daripadanya.

Anonymous said...

moga Allah permudahkan urusan awak, dan makbulkan doa awak about xterjebak dengan cinta remaja.

betulla, cinta remaja is worthless, jadikanlah Allah cinta pertama kita, so that in any situation we're in, no matter how we're hurt with someonelse's words pun, Allah tahu apa niat kita sebenarnya.

jazakallahukhairan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...