November 9, 2008

C.I.N.T.A.(EP. 5)

setelah sekian lama siri C.I.N.T.A. dihentikan kerana aku ingin lebih mendalami konsep-konsep cinta ni...hehe...maka atas saranan dari beberapa pemikir entri bersiri ini disambung dengan episod kelima...diharap dapat dimanfaatkan semua....

aku baru sahaja habis membaca buku karangan Ustaz Hasrizal, "Aku terima nikahnya"...ucapan terima kasih aku dahulukan kepada Perantau Kamal yang meminjamkan buku itu...sangat bermanfaat....aku sarankan para pemikir pinjam buku tu dengan member-member...kalau tak kedekut macam aku beli sajalah...hee...

satu benda yang menarik perhatian aku dalam buku tu adalah penyakit yang akan dialami oleh manusia-manusia yang bercinta..."JEMU"

ramai orang memilih untuk bercinta sejak dari kecil lagi....macam apa yang aku cerita dalam C.I.N.T.A(ep 1)....maka tempoh yang lama untuk menanti masa ke pelamin menyebabkan timbulnya rasa JEMU dalam diri mereka-mereka ini...

memanglah pada awalnya berjanji sehidup semati...'u jadi bunga i jadi kumbang'...'u jump i jump'...memanglah pada awalnya boleh sms setiap 2 minit....'watpe tu'...'katne tuh'....
memang rasa disayangi,dirindui,dicintai.....namun apabila sesuatu perkara itu dilakukan secara berulang-ulang untuk satu tempoh masa yang lama...perasaan JEMU akan muncul....

kononnya mahu fokus kepada pelajaran...mahu dekatkan diri dengan Tuhan...mahu lebih masa dengan keluarga...kononnya kita sudah tidak serasi...u dah tak macam dulu lagi...tapi sebenarnya JEMU...itu sahaja

memang ada yang berjaya mengatasi perasaan JEMU ini namun telah terbukti ramai yang kecundang....perasaan JEMU ini hanya boleh diatasi dengan perkahwinan kerana tanggungjawab dapat mengatasi segala-galanya....

jika kita masih belum bersedia untuk naik ke pelamin dalam masa terdekat ini tak payahlah nak bertarung dengan perasaan JEMU yang peluang untuk berjayanya amat tipis....lagi-lagi kalau yang bercinta sekarang lepas itu nak kahwin selepas dapat ijazah....selamat berjaya aku ucapkan

kepada pemikir-pemikir....pikir-pikirlah ye

14 comments:

ARC said...

hhu...aku lak JEMU dgn couple

sbb tu aku single..kpade ssape yg bace comment ni tamatkanla zaman single aku wakakkaka xtau malu

:P

cheekylulu said...

hmm btol3 ape yg tertulis tu..

d4uh said...

to arc
hahha...promote diri plak...

Shah said...

kapel jemu sebab x dpt kelebihan mcm kawin

btol gak said...

ak rase btol.. kot

maman said...

cube ko try bli & bce lak buku ustaz tuh yg lagi satu 'manual cinta haraki' tak silap aku..

saye said...

Jemu..tu sbnrnye alasan plg tepat..

fareen said...

ye saye setuju.
i'd experienced this and tak perlu la cinta zaman remaja.cinta selepas kahwin sure jemu tu tak timbul.unless one of them tu memang gatal :)

d4uh said...

to shah
mungkin jemu sebab tidak terikat dan tiada tanggungjawab...

~miss anonymous~ said...

salam~

JEMU is definitely a part that will be experienced in anyone's lovelife. be it before or after marriage. Yes, even those who are already married could get bored. (how do you explain main kayu tiga then?)

But it's true on what d4uh mentioned, the responsibilities (kids, jobs etc) will keep you going. and the love will be stronger once you are together in facing those responsibilities.

as for the couples, yes jemu will definitely interfere. in a few weeks, months, and sometimes even years. however, for those who dont actually cherish the true meaning of love (ni out of religious context jap) once they are JEMU, they leave. that's what the youngsters mostly do. U JEMU, and you give a whole lot of different excuses (xserasi,jauh,die xcol, taraf pelajaran xsama and whatever reasons you have)

still, there are those who really love one another, without the intention of enjoying the whole "experiences of togetherness" (calling,texting,dating) so, when they are JEMU, they try to find ways to make it better. and no, not by adding on some new experiences, but stopping everything that typical young couples would do, make a promise to stay together, and hope that Allah would put everything in place. they learnt the ultimate lesson i guess. that doing what others normally do, doesnt actually bring you eternal happiness. what counts most is ALLAH's BLESSINGS.

d4uh said...

to miss anonymous
that is one great comment....hoho...gud2..

Anonymous said...

to penulis baru perasan entry ni rupanya sampai episode 5 and i already can guess which level u are in. so keep up the good work moga dapat ketemukan cinta yang sejati itu ye.

puteri ayah said...

cinta hakiki vs cinta sejati..minta tuan rumah huraikan mengikut pikiran tuan rumah

d4uh said...

To puteri ayah
mungkin kena tggu ep 6 la pula rasanya..hoho..namun yg perlu kita igt sentiasa,cinta HAKIKI dan SEJATI itu hanya pada Yang Maha Pencipta..kerana hanya Dia yang kekal dan sentiasa mengasihi hambaNya..moga kita semua mendapat cinta agung itu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...