November 10, 2008

Tadika pelik

benda ni aku jumpa dalam buku peraturan di tadika mukasurat 12....
boleh la rujuk jika berminat

4.1.2 Peraturan pelajar perempuan ( Termasuk Cina dan India)

a) DiWAJIBkan memakai baju kurung berpesak.
b) Semua pelajar wanita Islam diGALAKkan memakai tudung tanpa corak. Tidak dibenarkan menutup mana-mana bahagian muka.

aku rasa benda ni pelik...tak tahu la pula apa pandangan pemikir lain..

"Bila peraturan manusia diletak lebih tinggi dari peraturan Tuhan"

62 comments:

fatiyne said...

this is when we dress to impress...
thats what dressing code is what up of...
bukan nyer dri segi hukum...=)

d4uh said...

to fatiyne
so anda sokong ke..hoho

chaq said...

the word diGALAKkan shud be replace wit diWAJIBkan dalam buku peraturan tu. tp kalau semata2 wajib atas kertas je x gna jgk...

cgrats ah dauh..aku sll bc blog ko, cuma jrg tggal komen. byk sindiran dlm blog ni, mcm kritikan sosial pn ade. good. keep it up.

wsalam wrt

d4uh said...

to chaq
tapi kan klu xde atas kertas susah juga kita nk selesaikan masalah ni...huhu....namun perjuangan perlu diteruskan..

trima kasih atas sokongan anda....aku pon perasan je klu ada pelawat dari manchester...hoho...

paula martinez said...

aku rasetadika ni mmg pelik.. pelik sbb warganya pon pelik.. terutamanya kau~ haha

ok aku buhsan.. tp btol la..salah cetak kot tuh.. wahaha... bersangka baik~

pujangga sinis said...

Hmmm..
Pujangga pon sokong aje peraturan nh..
Pelajar perempuan diGALAKkan memakai tudung..
Pujangga rasa x salah pun ayat th..
Bukan ada larangan untuk x memakai tudung..
huhuhuhu..

Hmmm...manusia nh, kalau dipaksa2 pun,
kalau dorunk xnak buat, susah gak..
Analogi yang famous pujangga selalu dengar
Kuda boleh dibawa ke kolam, tapi x boleh dipaksa minum air kolam th...

So,
peranan kita sebagai kawan2lah,
tasykil teman-teman yang x bertudung nh...supaya mula menutup aurat rambut mereka..
Pujangga pun selalu dengar nasihat2 dari guru-guru supaya menutup aurat..
Pun ramai yang asalnya bertudung, dah mula pakai tudung dengan ikhlas, hasil islah muslimah-muslimah tadika..

Kalau la ditukar perkataan GALAK kepada WAJIB, pujangga rasa makin susah usaha islah sebab kita tak tahu mana satu kawan2 yang benar2 mengamal konsep tutup aurat di luar dari tadika..

Banyak saje contoh..
Pelajar2 tadika yang takut dikutuk oleh kawan2 dari tadika lama(tadika mrsm n tadika sbp), pakai je tudung kat kolej,
kat luar bukak juga..
Ade gak yang siang pakai malam x pakai..huhuhuhu..
(Macam office time)

Hmmm..
Jadi,
pujangga rasa x salah n Islam x menggalakkan paksaan dalam kehidupan...Satu dari sebabnya, xnak umat Islam nh ramai yang munafikun..

Huhuhu..

Fikir2 n selamat beramal

d4uh said...

to pujangga
bukan apa pujangga...nampak sangat kepincangan pada sistem pendidikan kita...nampak sangat al-quran bukan rujukan untuk dijadikan peraturan....bukan apa...takut nanti buku peraturan tu dibawa ke hari pembalasan....nak jawab ape ye...hoho...

kadang-kadang ada benda kita kena paksa dulu sebelum timbul rasa ikhlas...itu pendapat aku....mungkin ada yang tidak setuju...

macam budak-budak kecik laa...kalau tak dipaksa solat dari kecik....susah la nak lekat solat kan...

tapi yang paling penting usaha kita untuk menyedarkan orang di sekita...memang aku nampak perubahan ketara kat tadika tu....dah ramai yang mula pakai tudung....bagus2...moga2 rahmat Allah sentiasa dilimpahkan kepada kita....insyaAllah

~miss anonymous~ said...

salam~

to fellow commenters and mr d4uh:

i believe this has all been a misunderstanding in communication aka language (berbahasa TOK lak..)

what i meant is i think that we have read the statement wrongly.. let us all reread it..
"pelajar wanita Islam digalakkan memakai tudung tanpa corak"

i believe the message that the tadika wants to send across is that the kanak2 Muslimah are preffered to wear a nice plain tudung instead of the extravaganza ones..
i refer to what fatiyne said
"dress to impress". by wearing the exotic tudung, it might be too much for a kanak2 tadika..it might attract others as well as it's an inappropriate code of dress for a tadika student i guess..

so i think most of us have mistakenly read it like this:
"pelajar wanita islam digalakkan bertudung"

i think the tadika actually has no intention of changing the hukum from wajib to digalakkan..
plus,the tadika might have also assumed that all kanak2 Muslimah would be wearing tudung already..(well they should if they know their responsibilities as Muslimah..kanak2 tadika ni kan pandai2..)

if that kind of statement is made, then it IS WEIRD and SHOULD be questioned..

ps-this is only my understanding of the statement. forgive me if im wrong..=P

d4uh said...

to miss anonymous
yup...quite agree with you...but some take it as a license to not to wear tudung...because if i'm not mistaken when we are in pre-tadika...all gals must wear tudung rite as there is rules about that....maybe we can add another rule here...girls MUST wear tudung...maybe it is not a good way to force people but its just one of the effort to change people

fatiyne said...

to mat pear..
errrkk...bukan agree la... ko ni...
tp betul....
wut we dress today is not by rules anymore..
lagipun...
bukan tadika tu jer..
tadika kat sini pun...
yg tak 'tertutp' time pegi surau pun ader...
bile admin sendiri x mengambil keputusan yg tegas..,. jadila cam ni...bahase melayu bahase ibunda..haha!! mentg2 baru afta IOC)
ader la..
seorg kawan ku yg bukan muslim disini..
yg telah tersebut....
'ingatkan Islam ni baek sgt....suci... tengok2 same je ngan kitorg.....rmai je xpkai tudung..ustaz sindir pun xmemberi kesan'
aku yg mendengar...
haih... tersedak....

Anonymous said...

Hmmm..
Dengar and pedih aja?

d4uh said...

to fatin
aku mnulis ni sebab ada membe aku seorang kristian yg tanya sebab ape ada yang x pakai tudung....dia cakap berdosa...hoho...dia pon tahu benda tuh berdosa...tapi kawan-kawan kita macam tak sedar...huhu...so, kuatkan azam...truskan usaha kita

petite girl said...

why cant you leave the rules as they are?even the rules fixed are already tight enough,you want to alter it ?it's a college,not a primary school.this may sound mean but sometimes there are people who seeks for the divine power slowly not just by inheriting the religion directly from their parents.


maybe you are trying to fool people who are free-hair and the outfits they wear but for a second,have you ever wonder why you have to discriminate people?

biarla memberi kebebasan.kalau tidak,ada yang rebel silently.I typed so because i experienced it before.The ones who seeks not the one who just follows for the sake of friends,circumstance or fashion.

Kamu memaksa dengan menetapkan.some cant adapt with it.Give them freedom

In a simpler word,devotion comes from within not by enforcement.

A warm debate is welcomed...

d4uh said...

to miss petite
thanxx for ur comment...i'm just curious...nothing more...hee...

p/s: aku tetap rasa pelik dengan rules tu...hoho

~miss anonymous~ said...

i think devotion comes after belief. and belief comes after hidayah (petunjuk).

one can only devote themselves to certain things when they truly believe in it.
same goes with Islam, your devotion to Islam comes with the faith you have in it, and the faith itself comes from Allah in the form of hidayah.
so, i guess it follows like this,, Allah gives you hidayah, you then have faith in what Islam is all about, and you devote yourself to it.
But that doesnt mean when you decide to disobey or disregard the rules in Islam, you come up with an excuse "takde hidayah lagi"
Hidayah comes with effort. Your effort to seek for hidayah is what counts most on whether you'll get hidayah from Allah or not. There are many ways for us to look for Hidayah from Allah.(bukak buku agama.. banyak cara. senang je..)

so, i guess, opposing people who are trying to really put Islam at its rightful place, is not really one of the ways to seek for Hidayah, right? Thus, without Hidayah, when will devotion comes?

sometimes, enforcement is needed when people are committing dosa besar widely, ignorantly, without the slighest feeling of shame eventhough they knew that THE CREATOR is watching their every move...

ps-a piece of thought. i may be wrong. forgive my mistakes.

d4uh said...

kita ciptaan Allah...kita diberikan al-quran sebagai manual...adakah kita akan berfungsi dengan betul jika tidak berpandukan secara total kepada manual itu....yang mencipta mesti tahu lebih baik apa yang diperlukan dan apa yang terbaik utk ciptaannya...tapi otak kita ini suka utk mengikut apa yang sesuai dengan kehendak diri sahaja...yang dirasakan kurang enak,kurang sedap di tinggalkan...sedangkan otak kita terlalu cetek utk melakukan sesuatu keputusan....adakah Tuhan ingin mendiskriminasi kita dengan arahannya??semestinya tidak....semuanya utk kebaikan bersama....

keimanan memang bukan sesuatu yg diwarisi dan mesti dicari...sekarang bergantung kepada sejauh mana kita bersungguh-sungguh dalam mencari jalan yang benar...pada pendapat aku di tadika inilah tempat yg paling sesuai sebelum melangkah ke peringkat yg lebih tinggi di luar negara yg sememangnya akan menjadi lebih mencabar....jika disini pun kita masih tidak mendapat kesedaran sangat khuatir jika masalah yg lebih besar akan timbul di kemudian hari...

Anonymous said...

kalu praturan rmbut pndek pon xleh ikot, jgn psoalkn praturan laen.

d4uh said...

to anonymous
hehe...marah nampak...bukan nak persoalkan...cuma rasa pelik...hoho...

nak jaga imej sekolah kononnya lelaki kena rambut kemas dan pendek...tapi perempuan pula hanya digalakkan memakai tudung...kemudian ada pula yang dye rambut...mungkin itu memberi imej yang baik kepada orang luar...time kasih...

p/s:maaf...memang aku jenis malas potong rmbut...

Miss Free Hair said...

Eleh,
Cakap je la yang ko jeles ngan kitorunk rambut panjang pasth free hair..
hahahha..

Ok la th,
digalakkan.
Xkan nak diharamkan kot
Aiyo2.

petite girl said...

yup2!!!!someone jeles!!!hehe~

la,nak curious lak.Peraturan suruh potong rambut x curious ek?hehe

+p

klakar gile said...

ntah hape2 miss free hair ngn petite girl..
tolonglah.. x lalu kitorang nak jeles ngn korunk yg rmbt pnjg and free hair..
bukan jeles, sakit mate and kesian adalah...
haha... sori but lawak gile nak jeles.. muahaahaha

d4uh said...

memang x ada sikit pon rasa jeles....malah xpnah tpikir pon nk jeles...hoho....

hewhowrites said...

I'm not going to give any definite judgment on the actual post. i do, as well notice that 4.1.2 rule since the first day i entered this kindergarten and has been questioning it since.

and i seriously am more interested in the comments rather than the post. Mr d4uh here was just posting his thought(s) on things as usual. credit to him.

as the comments progressed, i can see there are lots of different perspectives came about. some agreed, some didn't agree, and some were just spicing up the atmosphere.

however, i have to say I'm most interested in what petite girl had to say.

"this may sound mean but sometimes there are people who seeks for the divine power slowly not just by inheriting the religion directly from their parents."

first of all, it's supposed to be seek, not seeks.=)
secondly, 'just by inheriting the religion directly from their parents', you see, not all people would have this thought on their own belief, and by the word belief here, I'm referring exactly to religion. most of us, i repeat, us, are born to be in a particular religion. fixed religion, i must say. as soon as you're born, you're automatically a Muslim, Christian, Hindu, Buddha without even knowing the word 'religion' yet.
thirdly, true, there are people who choose to look for the divine power rather than just blindly accepted it.

I'm saluting you, petite girl if you are in the path of finding the absolute supreme power and definite truth. I'm assuming you are on your way of really finding the truth rather than just saying that as an excuse because you don't want other people talk bad about 'you guys'. [I'm sorry because essentially I actually had the idea of you were defending your kind. crazy isn't it? of course you weren't]

soon after that, there was this opinion, critique actually on our host here as the fact that he criticizes, oops, i mean questions the rule of the girls' hijab but not actually abiding the rule that is meant for his kind; cutting the hair.

how can you, my anonymous friend critique such a thing? from my understanding, Mr d4uh here was questioning it because it somehow contradicts to the law of Islam, right Mr d4uh? and I believe, there's no law of Islam that says men MUST have short hair. But the law that requires women to cover their beauty(aurat) is absolutely, firmly and precisely mentioned in the Holy Book of Al-Quran. so, why, question it? Or is it because it's as well one of the indirect excuse given so that the people will look bad on the host?

and to spice it up even more, some of you actually said that Mr d4uh was jealous?? what the..? come on people, you're not immature children. you probably are children of a kindergarten, but you have brains.

OK, i guess that's long enough. just some thoughts of mine.

sarcastic? think about it.

d4uh said...

to hewhowrites
komen yang sangat menarik..hehe...macam satu summary kepada semua komen2 yang ada...nmpaknya pikiranku dah dapat seorang pmikir lantang yang baru...hehe...truskan menyumbang luahan pikiran anda...aku suka...hee

p/s: psal blog anda xboleh di access...memang xnk bagi org tgk ke..hoho

~miss anonymous~ said...

salam~

to hewhowrites
thumbs up! =)

to anonymous, miss free-hair, and definitely the Dearest Petite:

you guys (girls to be more precise) are limiting your mind. come on..think outside the box. we're not talking about this thing as some kind of a joke (jealous? yeah right..) and we're not limiting the scope to only school rules.(boys rambut pnjg if kemas ok je kot. they just have to face some consequences je la..like cikgu kanan and stuff)anyway, it's about the rules of God.. it's either you follow it or not. even if you are seeking 4 the 'divine power' slowly, it doesnt mean you have to abide to certain rules and neglect other rules along the path. as far as im concern, you're neglecting one of the most OBVIOUS n CLEAR rule in Islam.. tutup aurat.protect it. then again, if you are really seeking, all the best! May Allah be with you~

ps- as a 'miss', i 4 one is definitely not jealous. why? 1st. im following Allah's rule. 2nd, im definitely saving mine for my husband.(special kot..) 3rd. i have prettier hair than most free-haired girls in the tadika. hmm..maybe even ALL..haha~ yet, i still have no intention to show it off for the cheap attentions. (note: the 3rd reason should be taken plainly as a joke)=P

hewhowrites said...
This comment has been removed by the author.
hewhowrites said...

Mr d4uh, no need to worry, you don't lose anything for not being able to log into my blog page. there's nothing in it. literally.

I guess I'm a better commenter than a poster.

miss anonymous, I have to say, I like your style, being anonymous but leave the 'miss' there as your identity. nice one.

now, now there, nobody's wrong in this matter. HE wrote on what HE believes, SHE wrote on what She believes, THEY wrote on what THEY believe, YOU wrote on what YOU believe, and I wrote on what I believe. and I believe my belief is the right one. same to YOU toward YOURS, same to THEM toward THEIRS, same to HER towards HERS, and same to HIM towards HIS.

BUT, this doesn't mean that we can say/write on whatever we like as we believe it's the right thing. seeking the truth doesn't mean we must act as the non-believers, [here, I'm referring to the no-hijab, inappropriate languages and inappropriate clothes; including shorts for men]. why do you think your parents are sticking to the religion they're born into? don't you think they've ever been in the same curiosity state as you are now?

again, just a thought of mine. think about it.

miss free hair said...

hekeleh.
Kalau da kawan,
mestila support kawan.
Korang tuh cakap je lebat.
open minded la,
ape2 la.
Sebelum korang duk bagi nasihat kat orang,
ada korang fikir orang punya perasaan?
eleh,
bajet muslim muslimah sejati konon.
Cakap je lebat.
korang bagi ceramah kat kitorang,
korang ada letak diri korang kat tempat korang?
Please la d4uh,
Untuk orang yang duk selalu tengok perangai kau ngan kawan kau,
naik meluat dengar nasihat yang kononya bajet muslim yang inquiry nh.

Dah la,
dari aku duk layan ko yang bajet nh,
baik aku g shampoo rambut.

Aku pon tahu lepas nh mesti banyak la comment yang dok support kau,
ye la, yang baca blog nh pon kawan2 kau.
Kau jugak yang cakap,
Bahasa kasar nih paling sesuai nasihat orang, kan?
Ha,
nih dia bahasa kasar penangan miss free hair..

UBAH DIRI KAU. AKU X TENGOK PON KAU BERUBAH LAGI WALAU DAH ADA POST NH. PERANGAI MACAM X BELAJAR PAI.huhuhuhu

pujangga sinis said...

Ish2..
Pujangga dah lama x lawat,
blog nh da jadi panas..
well,
xnak campur,
n rasa malas lak nak singgah kalau macam nh la gayanya..
bye..

d4uh said...

to miss free hair
bahasa ko x cukup kasar lagi tuh...hehe...btw trima kasih kerana menegur...aku terima seadanya...aku pon nak shampoo rambut gak ni....shampoo ape yang bes ekk..hoho..

p/s:ini bukan masalah kawan ke x kawan tp masalah akidah dan kepercayaan...

Anonymous said...

miss free hair, ni haa aku jelas2 nk backup KAWAN aku, seorang Islam yg melakukan tugasnya serta pegangan aku, ISLAM..ko tgk d4uh bape kali sehari? bape jam sehari? ko knal die ke ko nk kate die camtu? ko x pk background die? persekitaran die membesar sebelum ni? ko knal die bape lame? 18 tahun? bape sgtla pecahan mase ko nmpk die buat bende2 yg kononnye jelek dan meluatkan 2 dgn total mase idup die? perbuatan die tu kacau idop ko ke? effect ke keja2 ngan exam2 serta ibadah2 ko ngan perbuatan die 2? ko x amek kire ape yg die buat kat blog ni? sbb bgi aku arr kan, bende2 camni yg boley affect idup kite semua. tp x pulak ko amek kire kan? xkan sbb perngai die yg sedikit nakal 2 tutup terus amalan die? aku x rase perangai die ade yg berdosa besar seperti x tutup aurat. tp aku tau adat manusia utk memperthankan diri bile mereka ditentang..mmg cmni..ko btol2 rase ke post2 sebelum ni byk support die?? sebab bagi aku la, dorg support Islam, bukan d4uh.

sape yg bg ceramah kat sape? ade mereka2 penah ckp? ko ckp mereka x pk prasaan org lain. ape ko igt prsaan ko sorg je ade kat dunia ni? ni internet, mereka bg pesanan secara umum.

muslimin muslimah sejati, mmg ungkapan dan gelaran yg salu kite dgr. ko ckp dorg bajet muslimin muslimah sejati..ade ke dorg ckp camtu? yg lebih pentingnya, salah ke jd muslimin muslimah sejati? salah ke mereka meletakkan 'sejati' 2 sbgai target mereka. bukan ke sebagai muslim kte mmg WAJIB jd muslimin muslimah sejati? xkan nak half half kot. ko nk ke suami ko nnt x sejati? x setia? mereka jalankan tanggungjawab utama org muslim, amar makruf dan nahi mungkar. tp still korg brani nk ckp sekian2 bajet alim?? mereka manusia dan manusia berubah sedikit demi sedikit, mungkin ini salah satu cara mereka berubah.

nape bile org sampaikan amanat Allah dan Rasulnya, respon2 sebegini yg acapkali diterima? tp mmg ini semua sebahagian drpd cabaran Tuhan kepada hamba2-Nya. Astarghfirullahalazim~

pikir2kanlah. Nauzubillahminzalik~

p/s: jutaan kemaafan kepada miss free hair dan d4uh.

majin said...

Matpe, bila dah 90 comments kau bagitau aku.

-XXX- said...

salam...
tetibe rs mcm nk bg pndgn ttg bnd ni...okla kpd sesiape yg terase dgn post ni dan tetibe menjdknye sbgai medium utk mencela sesame sndri..mari kite renung2kn sbntr bende ni....
- okla peraturan dibuat utk difollow btol?
- so maksudnye due2 peraturan; peraturan Allah dan manusia dibuat utk difollow btol?
- ok slalunye pe yg kte akan buat?kte akan ikut la n...
- tapi asal ade peraturan yg kte xnk ikut? sbb kte rase bnd 2 xperlu or xefek idup kte n?
- n nape kte follow?sbb kte rase org yg buat peraturan ade kuase n msti diikut, atau kte rase mcm inferior ngn org 2, or gaye org 2 mmbuatkn kte nk ikut n?
- so sbnrnye kte ikut peraturan atau perkataan yg keluar dr sesiape sbb diri si pembuat peraturan 2 btol?
- so kalo org 2 nmpk menjengkelkn wlupun kte tau bnd 2 btol, tp kte xmo ikut..sbb pe?sbb org 2 btol??
- ok setiap manusia melakukn keslhn. even imam pon xbsr ad kslhn kecl yg dilakukn..mnusia x perfect..
- so kte nk tggu org yg perfect br nk ikut kate la n?
- so sape yg perfect skrg ni?yg xpnh melakukn kesalahn..agung n swktu dgnnye??jwpn satu je n?ALLAH...
- so konklusinye = ikut kate2 n peraturan ALLAH....
- n mnusia ditgskn utk menyampaikan ajarn ALLAH..die x perfect...ajaran ISLAM tu yg perfect...
- so kte nk ikut ape sbnrnye??ikut peraturan yg bek tu..dan bukan menilai prtrn atau nasihat dri segi org yg memberi...tp org yg menetapkan bnd/nasihat 2...

so rasenye kite dh besar nk menilai 2 memahami situasi sbnrnye...gdh2 pon xgne...Rasulullah S.A.W sndri menympikn nasihat scr berhikmah btol??so pikir2kn blik...korg ikut nsht/prtrn sbb pe??
- its up 2 u 2 choose, sy hny mnyampaikan 'PIKIRANKU'..

(maaf kalo mmbuatkn sesape terase. kalo ade kslhn kate, minta dibtolkn. sy pon mnsia yg melkukn keslhn, tetapi cube sebaiknye utk minimize kslhn yg dilakukn)....:)

ATHIRAHBAHARUDDIN said...

pergh cool giles.

ni y kat atas2 ni komen dak2 kmb yang insyaAllah pasti fly satu hari nnt sambil MEMBAWA IMEJ MELAYU,ntah ke mana2 ke?

ok,sy bukan budak KMB.

btw,mmg sy agak stuju ng miss free hair y suh anda2 y mberi tazkirah utk memhami mreka2 y dberi tazkirah.
percayalah,berat sungguh nak terima orang y NTAH HAPE2 tu bagi teguran kat kita.
sy pon spesis hangin satu badan je bila tpaksa dgr usrah.
but then,hangin2 jugak,
otak mesti mau gerak maa.

kalo benda dah mmg state dlm Quran,trang tang tang wajib dibuat..
rasanya xslh kot kalau nak cuba kan?

koman2 rmbut xrosak ooo kalau korg cover dek matahari.

n xrosak dsbbkan usaha2 mrebonding or kaler2 tu.

so,xdelah susah2 nk pki perapi itulah inilah y xmurah tp xmahal mana tu.

xcaye?

BUKAK BUKU BIOCHEM.Lippincot ke.Harpers ke.Marks ke.mne2lah.
Chang ng Silberberg xleyh pakai kot.itu Chem.basic lagi.
(kot da susah sgt nk phm bhs Al Quran kan.heh.)


p/s:actually kat tmpt sy ni laa stok anak2 melayu xrupa melayu sgt da.smpi sy rs sy ni dah kat Cuba.tp sy syg je dak2 tu,y aku knal a.dah blaja skali kan.haha.takpelah,sama2 kt mdoakan.

Miss Free Hair said...

To d4uh, syampu yang terbaik untuk ko adalah hear n shoulder.
Haks, the reactions are like what I expected.
Nice, but somebody need to think back what I was saying..

d4uh said...

to miss free hair
aku rasa ko xpkai syampoo hear n shoulder ni...hoho...kena cuba tuh...berkesan mengatasi rambut kusut..heee

ARC said...

botak aje

aliah zulkifli said...

buat ape paksa orang pakai tudung if orang tu tak ikhlas dan tak memahami nikmat menutup aurat??!!
kite kene bagi diorg yg tk bertudung ni faham la, bukan terus paksa.. nanti jadi macam budak2 kmb yg bertudung tapi nampak sume! buat pe macam tu.. i dont agree with wajibkan bertudung... let us remind the tudungless people, not force!

aliah zulkifli said...

oh ya, and to ~miss anonymous~, org yg x bertudung ni, bukan nak seek attention ok! tu la masalah budak2 tadika, tak penah expose ngan bende2 ni, then x faham ape yg org free hair rasakan, simply nak tuduh.. dont think org yang bertudung ni baik sangat.. u see, stop attacking my fellow frens yang x bertudung simply because u already wear.. diorg bukan xnak pakai tudung, memang ade intention, but it will take time for them to really understand the nikmat of covering aurat... i know because i used to be one of those free hair! plz, dont force them! guna cara yg lebih friendly..

d4uh said...

to aliah
thanxx for commenting...aku dh lama tunggu komen dari anda...hoho...aku sangat setuju dengan pendapat anda...memang pakai tudung tak boleh di paksa-paksa kerana semua manusia dh diberikan akal untuk berpikir...diberikan kekuatan untuk berbahas...diberikan pilihan mencari tujuan hidup...tujuan post ini bukanlah untuk menukar peraturan yg sudah sedia ada di tadika...hanya sebagai pencetus pikiran kepada semua...supaya kita semua sedar seluruh diri kita yang hina yang kita banggakan ini milik Allah....

fareen said...

wow panas topic ini.
as expected, isu tudung ini memang isu sensitive bg certain people.
bertudung mmg wajib in ISLAM, untuk menutup hijab.
tapi kalau bertudung perangai tak menggambarkan ciri-ciri seorg muslimah tak guna,kn?
biarlah hidayah itu datang dari Allah dan bila seseorg tu dah bersedia untuk berubah dr free hair ke pamakaian tudung, kan lebih baik kerana hati rela dengan perbuatan sendiri so erti dia akan lebih memahami erti pemakaian tudung itu.
ada orang pakai tudung sebab nak lawa.
ada orang pakai tudung sebab fesyen.
ada orang pakai tudung sebab peraturan.
inikah wanita ISLAM?inikan yang kita nak?
kita sayang kawan kita, so berdoa agar Allah beri hidayah and hati terbuka untuk berubah adalah jauh lebih baik dari memaksa or memerli or menegur secara kasar. ana percaya, bagi mereka, jauh di sudut hati ada niat untuk berubah mungkin mereka tidak bersedia atau tidak mendapat galakan.

bukan saya backing matpear or those free hair but saya berkata berdasarkan pengalaman... :)

d4uh said...

to fareen
yup2...btol2..tapi kita kena sentiasa ingat...hidayah bukannya sesuatu yang akan datang bergolek...bukan untuk ditunggu-tunggu tapi untuk dicari....marilah kita sama-sama mencari hidayahNya...moga-moga kemudiannya diberikan taufik(kekuatan) untuk melakukan anjakan paradigma

RaveHeartz said...

Hope the issue is settled down and each understand the position of the LAW..

fareen said...

sebab itulah kite kena bantu diri kita dan juga org yg kita syg dalam mencari hidayah-Nya :)

~miss anonymous~ said...

to aliah zulkifli...

a thousand apology for my words. i was caught up with the respond given by some of the unknown girls above.(please consider, they are questioning about the hukum of Islam as if it's nothing. being a normal person, xpuas hati gak sket..huhu.)

Truthfully, i never judged the community of the 'free-haired' people as a whole that they are ALL seeking attention. i dedicated that message solely to the girls who think we're 'SO JEALOUS' of them. i never indicated that those wearing tudung are all baek2. i think rempit girls de je pkai tudng kot. but that's another issue: people with hijab pon have their own misconceptions about why they are wearing hijab. their intentions varies and some are even misleading and are not following the guidelines.

anyway, i have close friends too who dont wear tudung and they have their own reasons. i understand that it's not easy. totally. but being a Muslim, my only job is to encourage them and this goes for all of us..

i dont mind those who dont wear tudung but always put some effort or thoughts in it (aka have the intention). what makes me judgemental sometimes is when those who dont wear the hijab treat this whole thing as a small matter. and kept on questioning people who question this issue. but that's life..

never meant to judge the free-haired community as a whole. all of us are different. anyway, i have always adored you and the others who are really setting good examples to all of us..changing for the better~ all the best! =P

paula martinez said...

well, well...

i really enjoy such comments from the pemikir(s).. (pergh rosak bahasa)..

let me tell the story of mine..

dulu start naik darjah dua i asked my mom, "mak, nak pkai tudung la pegi sekolah". and she happily allowed me to do so..

and so i grew up.. but then under the influence of friends sejak masuk sekolah asrama and also my own stupid but cliche desire.. tdung ntah ke mane.. malas la nak pkai..
antara reason aku malas nak pkai tudung

1)senang kot.. tak yah leceh2 nak iron tudung, kuar je la camtuh.. aku jenis lepak jer.. malas nak bersiap2.. bukan sbb aku nak nmpk cun bersama rambutku yang mmg cun(wahahahah.. i cant afford not to be perasan)
2) blh pkai bju pape yang aku nak.. aka boleh la kot nak berfesyen2.. kalo pkai tudung limited kot kalo nak berfesyen.. sbb pada aku aku tak nak calarkan imej pemakaian tudung itu contohnya dengan baju ketat or wateva.. (mcm same he alasan ngan atas)
3) pemakaian tudung akan menyekat aktiviti ku.. nak g wat extreme sport ke ape ke leceh la bertudung.. aku mmg suke outdoor aktiviti..
4) aku benci dengan persepsi masyarakat mengenai orang baik dan jahat.. aku tak nak kalo aku pkai tudung, orang pk aku agak behave la sedangkan perangan mcm syaiton! tak pon bile wat hal sket mula la..
well.. dah perangai mmg mcm tu nak wat cemane lgkan.. lain org lain ragam~ haha.. lebih baik org tgk aku tak pkai tudung, so kalo perangai aku senget pon org tak akan mempertikaikan SGT.. takdela org kate "harap je pkai tudng, tapi..."
5) enjoy la dulu.. wat ape yang suke dulu.. nnt dah kawen ke pakai la tudung.. ramai je cemtu..kirenye aku cam tak pikir lansung pasal mati..

tapi, sume alasan itu boleh ditangkis~

1) ler, ape masalhnye.. pkai je la tudung yang tak cpt kedut or tak payah iron.. melambak kot sekarang nih.. nak seribu daya taknak seribu dalih..
2)byk je fesyen untuk org bertudung sekarg nih yang menampakkan keayuaan.. walaupon kdg2 aku rase tak begitu menepati ciri2 menutup auratyang sebenarnye.. takpon, to me, be simple je sudah.. pakai je yg biase2 asal tutup aurat.. modesty is the best..
3)pasal sport nih.. agak payahla.. tapi.. even kalo nak g scuba ke ape, pkai "burqini" iaitu pakaian manndi untuk perempuan yang agak menutup aurat tu kan boleh.. nak g camping ke ape ke boleh je nak pkai tudung.. sikit pon tak ganggu.. siyes..sape ntah tu pelari olimpik wanita tu pon lari laju jer even menutup aurat..
4)abaikan persepsi masyarakat yang ntah pape tuh..btol.. lantakla org nak pk ape.. kita wat ape yang betol.. kita pkai tudung bukan bermakna kita ni malaikat.. sekadar mematuhi perintah yang maha Pengasih~ kalo takot org terlalu mengutuk kita kalo kita wat salah, so jadikan itu sebagai motivasi untuk kita behave.. bukan hipokrit tau.. behave~
50 sesungguhnya dengan mengingati mati hatimu akan menjadi tenang.. btol la.. pada aku, mati itu adalah motivasi yang bes.. betol.. kita kan tak pernah pasti bila kita nak mati.. jadi sentiasalah bersedia.. bajet2 tau je mati lmbt lagi.. sekali pas aku tulih komen ni aku mati ke kan.. so aku sedar la aku tak patut tangguh2 untuk berubah.. sbb aku tak tau bile aku mati.. bak kate miss petite dan lain2 mengenai kita tak boleh paksa dan sebagainya.. bende ini mesti difahami sendiri secara perlahan2, dan sebagainya.. tapi adakah kita tau bila kita akan mati? kang tak sempat taubat kang.. erm.. sekadar peringatan..
aku pon tak pasti bila aku akan mati..

jap, aku seakan-akan berblogging di blog kau mp.. wahahahah.. lantakla.. aku nak berkongsi cerita ini sebagai k-sharing.. haha..point aku adalah aku nak para pendakwah cuba memahami terlebih dahulu isi hati seseorg itu..kaji strategi dakwah anda ye~ jgn hanya tau fire..tapi aku pon ske gak men fire2 nih.. bes woo.. ok2.. seperti yang aliah katakan.. saya sgt bersetuju dengan anda..

kepada para pendakwah di luar sana, terutamanya yang perempuan la, korg jgn la terlalu skeptik terhadap rakan2 anda yang tidak bertudung.. jangan hanya tahu mempersoalkan, "aku tak paham la nape diorg nih tak nak pkai tudung.. ?ayat2 Allah kan dah teramg dan jelas..?" hoho..
hati hati anda2 mungkin belum pernah diduga.. bersyukurla Allah tak duga anda dan anda mmg bertudung dari dulu.. cuba pahami org2 yang tak bertudung nih.. sometimes they are way better than you and you would be ashamed of yourself.. ni bukan kritik ye, ni tegur.. sekadar peringatan..

tapi btol la pear.. aku kawan kau kot.. agak kenal kau la kan.. rahsia kau pon aku tau sket.. hehe.. aku respek kau sebgai seorg agak alim la pada pendapat aku, tapi siyes.. disiplin tu kene kasi upgrade sket..

g potong rambut la apek oi!!!!!
haha..
pastu singgah koop beli eskrem untuk aku skali.. menghiburkan hatiku yang gundah gulana sejak kebelakangan ni..

haha..

p/s: baikkan aku sekarang.. kan3? lagi baik dr kau la kan yang aku pastinya..

PERUBAHAN ITU SANGATLAH SUSAH, TETAPI ITULAH YANG KITA SENTIASA MAHUKAN.. bak kata OBAMA, YES WE CAN!!!!!!!!


jazakallah khairan~

=)

fatiN wahaB said...

allhamdulillah..
rmai yg ambek berat pasal ni...
aku stuju ngan aliah...
x bermaksud aku menolak ape yg laen cube katakan..
cume..
sesetengah dri kiter ni...kalau berkeras diorg akan lawan balik... tp kalau berlembut pun pijak kepala gak...
bace balik post mat pear,,
aku x nampak ayat2 yg keras atau ditujukan kepada sesape..
cume...kadg2...being sarcastic gave a better understanding....
n kiter pulak(aku sendiri) cepat je nak terasa kalau yg sindir2 ni,..
bile org ckp lembut2 xmo ddengar...

cume kiter review balik..
dulu kat pre-tadika(bak kate mat pear) ader spot check je... ha..sorok sane sini... potong kuku...pakai stokin...semue2 tu la..
xpun..
driving.. nampak polis kat depan
da cuak giler da..
even bawak je lesen..
even pakai je seatbelt...
tp..
takut..
sebab abg polis ader kat depan
rase cam wat salah jer....
tu...
baru kat dunia..
masalahnye..
Allah yg duk perhati kiter 24 7...
xder pon nak perasan..
xder pun nak takut..
xder pun nak cautious...
aku pun sumtimes(banyak kali) leka...
naseb baek.. ramai yg cube nak sedarkan balik..
terima kasehkawan2..

kalau boleh
usehe org nak sedarkan kiter
jgn la kiter pegi pangkah depan2...
world x revolve around kiter je...
it involves others..

da yg si penegur pun..
jangan la sampai memalukan yg lagi satu..
islam x pernah suh pakse2...memandg rendah ke..

nauzubillah..
insyaAllah..

p/s..mat pear... bile nyer nak jawab soalan aku..=P

d4uh said...

to paula
terima kasih kerana menulis blog dlam blog aku...haha...menarik2...cukup inovatif...terima kasih juga kerana sudi berkongsi pengalaman anda wowis...aku sangat menghargainya...moga dapat diambil iktibar oleh pemikir2 lain...

aku bukan xnk potong rambut....tp xde duet...haha...kat sini mahal sgt...nnt taun depan laa potong yee...hee...

p/s: selamat hari jadi kepada saudari aliah zulkifli....moga sentiasa diberi kekuatan untuk terus berjuang...

ARC said...

Kalau bertudung perangai xbagus xguna? wahh kalau cmtu

baikla xpayah pakai baju..bogel aje..sbb perangai pon dah mmg dlm2 golongan tu..

kan?kan?kan?
Sedarlah korg tu sape yg cipta

paola bracho said...

perghhh!kemain lame aku nak abehkan scroll down satu page ni.byk giler komen.bagus2.byk benda yg aku dpt.aku ekceli agak bengang ngan 2 wanita yg menggelarkan diri mereka miss free hair dan miss petite ke ape tah.pape la ko.boleh nampak betapa x meced nye kamu.grow up kids.korunk ingat korunk budak kecik lagi ke ha?betul la hidayah xleh paksa2.dia akan dtg.tp korunk usaha x nak jumpe hidayah tu?hah?hah?abih la.aku da emo.sabar2.

aku heran,kenapalah insan2 yang RAMBUT PERCUMA ni sker cakap "x dpt hidayah lagi",or "kalau pakai tudung tp x ikhlas,buat ape?" or ala,org pakai tudung pun bukannya baik pun" dan pape yg lebih kurang mcm tu.KORUNK PEHAL?!kita ni bukan budak kecik lagi la beb.sedarlah.dah besar dah.idup da nak dekat 20 tahun.lame kot.xkan xleh pikir.susa sgt ke nak pkai tudung ni.pakai spender reti lak (ade kena mengena x?) Allah,pencipta kita yang mintak kita pakai tudung.ape yg susa nye?ikut je la.Dia selalu bagi ape yg korunk nak dlm hidup ni.kadang2,kite x penah mintak pun,Dia bagi jugak.x malu ke weh.

satu agi.isu paksa-memaksa pakai tudung.jgn lupe,kita ni manusia.kadang2,paksaan tu la satu2 nye cara untuk kita berubah.x reti2 ke haa?!

matpe,aku panasss!

fareen said...

fuh paola bracho~
bagus teguran anda. mungkin sebab itulah anda gelarkan diri anda paola bracho. hehe
tapi agak kurang sesuai bahasa anda.

suke part "Dia selalu bagi ape yg korunk nak dlm hidup ni.kadang2,kite x penah mintak pun,Dia bagi jugak.x malu ke weh."
betul, kadang2 kita tak sedar kita x pnh mntk pon tapi Allah bagi kita nikmat itu dan tak bersyukur pon (termasuk aku). hinanya diri kalau tak pernah mensyukuri apa yang diberi dan tidak mengikuti suruhanNya dan mengingatiNya sedangkan Dia tak pernah melupakan kita. :)

d4uh said...

to paola bracho
hoho...leks2...layan laici kang luh..bg sejuk sket...hee

RaveHeartz said...

I am speecheless...
Well,the issue is so hot and everyone have their own opinion. I am really sure that this thing is endless.
It is true that in our own view, the principle of ours is the best, mainly when we undertand and a true believer of it. Even the free hair people,they have their own way of thinking. We need to respect them,as they respect us who see the issue at different degree.
There is only one thing I want to highlight here, please put TASAMUH in your heart. There is where respect comes from...

Let's pray together that in the future, the law in Malaysia can be improved to be more islamic and hopefully the 100% law of Islam implied..

Anonymous said...

aku nak bantu jdkan komen sampe 90!

aku sbg org yang dididik parents aku utk pakai hijab sejak tadika & sbg org yg agak kamceng dgn sahabat wanita aku yg x b'tudung hanya ingin b'kongsi cerita. dulu2 kecik 4,5 thn, ummi aku paksa pakai tudung kalu langkah kaki kuar rumah. nak gi main masak2 ke ape ke..time tuh, mmg kena b'mujahadah lah sbb kwn2 mane ade yg pakai tudung nih.aku pun kuar rumah pakai tudung, bila agak2 ummi dah masuk tidur petang, aku sidai tudung kat ampaian & enjoy main. bila nak masuk rumah balik, aku amik balik tudung dr ampaian. hehe...lama2 aku pun dah biasa pakai tudung sampai sekarang insyaAllah..jazakumullahu khairan, ya ummi wa abi!

kat tempat aku skrang iaitu sebuah kawasan 4 musim, ramai je yg free hair tp join halaqah@usrah. dan alhamdulillah, semua yg aku kenal m'bawa tudung di dalam beg utk solat kat kelas k, shopping complex ke..etc..

sape ntah pernah cerita kat aku, ada seorang speaker yg Islami lg t'kenal nih, A (bukan nama sebenar)..ada sorang Muslimah 'free hair' B (bukan nama sebenar) kata kat A, lebih kurang ,"aku boleh pergi ceramah ko.tp jgn ckp ape2 psl tudung." A kata ok, dan B pun pegi ceramah tuh..A bagi ceramah psl aqidah..habis ceramah, B jumpa A dan kata lebih kurang 'kau tipu!tengok! kau dah menyebabkan aku terasa kena pakai tudung!"

A tuh tak lain x bukan, Zainab al-Ghazali. dptkn buku ttg beliau b'judul 'Hari2 dlm Hidupku!'

kepada p'kaji undang2 d4uh, apa kata ko tgk buku p'aturan mrsm lgkw. cuba cari page psl keselamatan dan kebakaran..dlm tuh ada ckp, kalau b'laku k'bakaran, jerit "api...api...api..". aku tak tau lah itu salah tanda baca ke hape, atau mmg kita KENA jerit dgn begitu x b'maya. :P

wallahualam..

d4uh said...

to anonymous
trima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman anda...btw aku xpernah kaji plak buku undang2 mrsm....hehe...nanti bole la bg pinjam kat aku ekk...

Ex-Tadika.. ^___^ said...

Assalamualaikum....

ehem2... huhu... saje je memanjangkan komen...
hehe, ada lagi peraturan tu eh? ingatkan dah berjaya diubah...

hehe, sebab ade one time tu, DIGALAKKAN nak DIUBAH menjadi DIWAJIBKAN... and memang ade pekeliling la.. TAPI, ade pihak berkuasa (cee macam la berkuasa sgt)membantah... so, tak jadi la and kekallah digalakkan sampai skrg..

ala... selagi mana disease sebenar tak dirawat, susah nak rawat the symptoms kan...

selagimana manusia tak benar2 faham matlamat ia dijadikan, selagi tu dia takkan akur dgn perintah..

selagimana dia tak rasa dia kerdil and takde pape, selagi tu dia takkan bergantungharap kepada DIA

hehe.. nak selit satu cerita...
Ada sorang ni, dia sayang sgt kat kawan dia. Pastu, dia pun selalu la tolong kawan dia, bagi nasihat, bagi makanan, bagi hadiah, bagi duit, dan segala macam bagi lagi..

Pastu, satu hari... dia sakit... (kawan dia tgh senang je)Kawan dia langsung tak jenguk dia, and langsung tak tau pun yg dia sakit, sebab tak ambik tau pun...bahkan, bila tau pulak, dia kata.. so what?.. huhu

Patut ke?

pengajaran pk sendiri la..
dah besar panjang, lagipun Malay A1 kan kene cari pengajaran novel.. ^___^ni kira latihan la ni...

Ex-Tadika.. ^___^ said...

Assalamualaikum....

ehem2... huhu... saje je memanjangkan komen...
hehe, ada lagi peraturan tu eh? ingatkan dah berjaya diubah...

hehe, sebab ade one time tu, DIGALAKKAN nak DIUBAH menjadi DIWAJIBKAN... and memang ade pekeliling la.. TAPI, ade pihak berkuasa (cee macam la berkuasa sgt)membantah... so, tak jadi la and kekallah digalakkan sampai skrg..

ala... selagi mana disease sebenar tak dirawat, susah nak rawat the symptoms kan...

selagimana manusia tak benar2 faham matlamat ia dijadikan, selagi tu dia takkan akur dgn perintah..

selagimana dia tak rasa dia kerdil and takde pape, selagi tu dia takkan bergantungharap kepada DIA

hehe.. nak selit satu cerita...
Ada sorang ni, dia sayang sgt kat kawan dia. Pastu, dia pun selalu la tolong kawan dia, bagi nasihat, bagi makanan, bagi hadiah, bagi duit, dan segala macam bagi lagi..

Pastu, satu hari... dia sakit... (kawan dia tgh senang je)Kawan dia langsung tak jenguk dia, and langsung tak tau pun yg dia sakit, sebab tak ambik tau pun...bahkan, bila tau pulak, dia kata.. so what?.. huhu

Patut ke?

pengajaran pk sendiri la..
dah besar panjang, lagipun Malay A1 kan kene cari pengajaran novel.. ^___^ni kira latihan la ni...

d4uh said...

to ex-tadika
hoho...tq kerana sudi berkongsi pandangan anda...satu analogi yang cukup menarik..hehe...btw skang dok skolah rendah mane???

m07e updates said...

M07E sume pakai tudung..alhamdulilah..huhu..btolke x leh pakse2 pakai tudung???

Ustad Sulor cakap..benda wajib..kne pakse jugak buat..mmgla its sound kasar..n..orang akan rebel..tapi bende tu bleh bawa kpd kekafiran..Allah yang cipta undang2..kte kne ikut..x de kompromi..x perlu bahas..

skang bleyh ar cakap banyak..esok d akhirat..hanya iman yang jawab...

nway..thankz kpada yang bagi nasihat..at least anda telah menunaikan tanggungjawab anda.

kalau ade kuasa gne peringkat seterusnya..ubah dgn kata..ubah dgn perbuatan..

sbelum terlupa..dalam kte mnasihati orang lain..mutabaah amal kita..insya Allah..hidyah milik Allah..siapa cari akan jumpa. Siapa x ..lu PIKIR la sendiri.

AkuKopiKauSiapa? said...

ape yg salahnya?

Nasir Haris said...

xpelik pon?

Ammar said...

saya senyum je =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...