November 8, 2008

Rambut Lawa

kesian
sedih
menyampah
geli
meremang bulu kaki

itulah antara perasaan yang aku rasakan bila nampak anak-anak melayu bergaya ke sana sini.....cukup bangga dengan cara pemakaian mereka yang memang tiada unsur ketimuran...dan yang paling menjelekkan berambut PERANG...aku pun kurang faham tujuan utama manusia-manusia sekarang ini suka mewarnakan rambut....highlight sana sikit....highlight sini sikit....ehh...korang rasa jadi macam mat salleh ke.....

kulit gelap...hidung kemek....tinggi tak cukup inchi...masih ada keinginan nak jadi orang caucasian....bukan berniat nak mengutuk...cuma ada sedikit rasa ingin tahu dalam diri ini kenapa suka sangat nak warnakan rambut....

kepada mereka yang suka kaler atau highlight rambut tu...sedar-sedarlah...Tuhan dah bagi bangsa kita rambut hitam tu terima sajalah....bukan makin lawa pun kalau rambut warna perang....makin merimaskan orang di sekitar adalah....

p/s: maaf kepada yang berambut perang (guna dye)....hanya meluahkan apa yang telah lama terbuku dalam pikiran ini....

58 comments:

petite girl said...

maybe you will think as a TOK lesson or what~

but they doers would say

" what makes you think it's wrong?why can't you let us be?"

while you say

" what makes they to dye their hair?"

m.u.s.e said...

alang2 ni aku nk tanye..
ape hukum dye rmbot ek mape?
sebab aku g tgk kat shopping complex aritu..ader cop halal siot kat dia nyer packaging.. aderkah halal tu mksodnya..bhn2 dia halal? k..dye tu tembus air (sah wudhuk)..

arc said...

@m.u.s.e...walaopun cop itu halal tapi sesungguhnye air smayang tetap xleh msok kalo namnye dye..except Inai..ina pon wajib inai pure baru ablution tu leh penetrate..

halal kat packaging maybe bermaksud xde gelatin n things like that.

btw, well-written. I was sometimes (n most of the times) annoyed by this. People just can't be themselves esp the Rempits =P

. p i s e y . said...

haha.same la.
ak amat xsuke yg org kaler2 ni sumer.
certain like bleach mean luntur tuh.
mgkin la air masuk tuk solat.
but dye sane sini.aa.xpaham ak.

kaler ori kn da cukop lawaaaaa....
jage jela baek2.
lawa jugak.isk.

p/s:kalo perangai burok,sume xlawa^^

d4uh said...

to petite girl
i think the doer should answer my question 1st

to m.u.s.e
mewarna rambut itu menjadi sunat kepada mereka yang beruban utk membezakan dengan paderi yang membiarkan rambut mereka putih melepak....bdk2 yang highlight rambut ada uban ke...hoho....ada pendapat menyatakan jika tujuan kaler rambut utk bergaya ianya jelas haram...dan kepada pompuan pula,klu dah rambut perang mesti xpakai tudung kan...sah2 laa haram

adlan wafi said...

oh, now i know why people inai their hair ;)

fatiyne said...

i have a fren yg dye rambut...terpengaruh with frens n femli i guess.. n then, after a while...he/she pegi buang all the rambut yg da kene dye tu... eventhough rambut die jd buruk jap..tp aku appreciate the step he/she took... sumtimes...the doer bukan nak dye pm.. tp die terpengaruh wif sumone else..a blond hair might look beautiful in one's head(coucasian) tp for us...lets be natural... black is beauty..

ARC said...

aaaa.... blonde will never suits typical malay..buruk sangat2

but, I know this 1 woman (pretty hot, beautiful and mom of a 4). She is my ex's mom but her characteristics contradict to his daughter's. She got herself hair-colored and very seldom did she wears tudung. Kalau pakai pon tayang rambut juge. Tapi anaknye menjage tatatertib.

Pengaruh family influence hair dye-ing? hoho..x kot

MUHAMADSYAFIK said...

Dye bole hilg ke??

just tnye,takot kelak2 jaoh di sudut ati nk dye rambut...

kalo kulit gelap,seswai dye wane pe?

just tnye,takot kelak2 jaoh di sudut ati nk dye rambut...

d4uh said...

to arc
mgkin perasaan menebal nk jadi omputih menjadi pendorong utama rambut diperangkan...hohoho

to syafik
utk kulit gelap...dye biru paling seswaiii...menaikkan seri warna kulit yang gelap...hoho...mantoopp

ARC said...

hoho tp mak ex aku tu mmg hot momma la..kalo ltak warne pelangi pon cun gak die..wakakak

@MuhammadShafiq: kalo gelap taruk kaler kelabu taik hanjeng kot lawa..
dan dye itu xboleh ditanggalkan kecuali botakkan rambut

fatiyne said...

hurm....
bleach kan la...
tp bleach x jatuh hukum lagi... better not...
lagipun...ape yg lawanyer ngan dye...
hhhahahaha

y dun u dye iit warne hijau terang...pastu wat highlite pink sket..
pastu bawah die letak oren..
sure smart

~miss anonymous~ said...

im answering this to miss petite~

those doers:: that is to say those who dye their hair with the ultimate intention to attract others & dfinitely not using inai~

the doers: what makes you think its wrong?
-Islam clearly state that it's wrong

the doers: why cant you let us be?
-because we're muslim n we're supposed to advise one another..

even so,
it's definitely not an easy thing to do. i have friends who dye their hair. ive talked and asked them things, but it ends up with nothing. but at least ive tried..

ps-black is beautiful (",)

ARC said...

aww I cant say black is beautiful for my hair isnt a pure black. Most of my siblings dont have pure- black hair and ours are looked like a little highlighted.(esp when they are long)

@fatiyne- bleach?wakakka kalau bleach, 4 sure la rambut gugur..xpon kene kanser pastuh.. baik la botakkan je

pujangga sinis said...

Sinis sangat la d4uh,
Takut nanti yang membaca rasa sakit hati lebih daripada kesedaran..

Anyway,
pujangga suka..

d4uh said...

to pujangga
moga-moga sakit pada hati seseorang itu boleh memberi sedikit kesedaran...sebab kadang2 benda yg pedas itu lagi kita ingat dari benda yang manis

Anonymous said...

pedas kot ...tk taola...
bgs..teguran 2.tp siyesli org tk ske ditegur cmtu...good effort though..

pujangga sinis said...

hmmm..

Lain da'ie lain cara dakwahnya,,
Apapun,
pujangga hormat sahaja cara tuan menegur...
Huhuhu

ARC said...

backing up d4uh..
we have our rights on our own blog
We are free to post anything that would not put our ass into ISA
So, why not?
Have u ever read the ones from marina mahathir?that 1 is more frustrating...pm me for the link. I wont spam here

pujangga sinis said...

Hmmmm..
harap sangat arc backing d4uh bukan sebab pujangga..

Pujangga x marah pon d4uh tulis post nh...
pujangga suka..
Pujangga berpendapat aje..
Lagipun,
memang niat d4uh nak membetulkan orang,kan?
Apa salahnya pujangga sebagai medium yang suka ditegur nh,
berpendapat..

wuwuwuwuwuwu, nh pujangga rasa nak nagis nh..

ARC said...

laaa..pujangga terase lak...xde sbb ko la aku backup d4uh nih

pujangga sinis said...

Hohoho..

to miss anonymous...
Pujangga rase memang tangungjawab sesama muslim pon nasihat mensihati..
Tapi kalau boleh,
nasihat oang,
jangan la sampai oang yang dinasihati th keluarkan solan2 yg anda jawab th...

huuhuhuhu

saye said...

Stju ngn pujangga..nk kenal leyh?ngee

Pss..hitam itu menawan

d4uh said...

ramai tol berminat dengan pujangga ni...hoho...d4uh pon jeles..hahha

pujangga sinis said...

hahahaha..

Pujangga nh,
indah khabar dari rupa..

X kenal dialu-alu,
Bila da kenal terbuang layu..
(aiseh berpantun lak)

Boleh2..nanti pujangga ziarah blog saye

ARC said...

oklahhh hitam tu menawan since rambut aku 78% itam..huhu bole kire lak

aku cube lawan makhluk2 yang menentang hukum agame kat www.tiltedworld.org
pergh banyak gle mende lagho kt ctu so aku cube menembusi pertahanan serong diorg
malangnye aku xberjaya n diorg ase ulang point same..english aku bukan bagos mane pon so sape2 yg nk tolong silala melawat website tersebut

fareen said...

a question here and need answer please...
camne kalau kita mati dalam keadaan rambut di perangkan???
adakah sama dengan mati dalam keadaan kita memakai pengilat kuku di mana kuku terpaksa dicabut kerana polisher tak mampu menanggalkan pengilat kuku itu??

~miss anonymous~ said...

salam~

to arc:
ok2.i'll take it back. natural colour is beautiful. be it black, brown, chestnut, blonde, red etc. but 4 me personally, black is beautiful. hehe =P

to pujangga:
i need your elaboration on your statement "Tapi kalau boleh,
nasihat oang,
jangan la sampai oang yang dinasihati th keluarkan solan2 yg anda jawab th..." just want to have a better understanding..=)
ps- hebat pujangga berpantun..
i'll give you 7/10 rating. =P


To d4uh:
usah gusar..usah jelez..haha~

d4uh said...

to fareen
aku rasa keadaannya sama jika pewarna tu xdapat ditanggalkan...huhu...senang cerita xpayahla dok kaler rambut

to miss anonymous
dah boleh ganti tempat d4uh tu...haha...

fareen said...

juz a question
thanx for answering btw

paula martinez said...

to fareen...
rasenye, kalo rambut tuh, tak leh nak wat pe~ takkan nak seksa mayat dengan membotakkan nya atau mencabut rambutnya? selesaikan sahaja pengurusan jenazah itu~
yang kuku warna tuh, sekarang kan ade penanggal pewarna kuku tuh.. pkai la tuh before madikan.. tak yah la na seksa mayat dgn mencabut kukunya.. kalo takde, uruskan je.. diterime atau tak, urusan Allah.. kita yang hidup nih dah menjalankan tugas~

ini jawapan setakat yang pernah ditanya pada yang ada pengtahuan dan pengalaman la~

pujangga sinis said...

Hmmm..
Maksud pujangga..
Bila orang tanye balik kite macam th selalunya mesti dia tak boleh terima nasihat kita..
Kalau orang yang dinasihati adalah kawan kita, mesti ada something wrong ngan cara kita approach dia..
Ya la, kawan,
Mesti ada rasa hormat kat kita...
Kalau betul cara kita menegur,
mereka akan diam saje walau hati panas membara(insyallah..nh secara general la,klu kawan kite th btul2 respect kite)..Akan terfikir juga dia...
X de la main masuk je nak nasihat orang..

Contohnya macam nh..
'Eh,ko nh geli aku tengok. Da la buruk, x pakai tudung..dye rambut laks...hidung da kemek pasth hitam laks..wei, syukur la wei dengan rambut hitam yang Allah dah bagi kat bangsa melayu'..

Hmmm..ape pendapat anda? Itukan pegangan diorang dye rambut..diorang bukan xtau pun certain2 yang dye rambut th..
Bukan senang nak ubah prinsip orang nh..kene berhemah..

Hmmm..itu pandangan pujannga..huhuhu..mungkin salah jugak sebab pujangga x berdalil pulak untuk memasak kukuh pandangan pujangga,..apa pendapat miss anonymos?

d4uh said...

to fareen
aku rasa ko kena dengar cakap paula martinez tu...die mmg pakar mengurus mayat...berpengalaman tuh...

p/s: ni bkn maen2

to pujangga sinis
klu macam tu d4uh ni tak berhemah laa ekk...hoho

pujangga sinis said...

Hmmmm..
X tau..
Atas budi bicara d4uh la...
Pujangga x cakap d4uh..
huhuhuhu

~miss anonymous~ said...

alhamdulillah..
thanx for the explanation pujangga. i guess i got what you're saying.

those questions were quoted from the first commenter in this particular entry. it's true that ppl who would ask those kinds of questions are actually ignorant ppl. (tau..tp buat2 xtau)

and for these ignorant ppl, there are ways to approach them. i'm just answering those questions in a clearer context dedicated to those who really understand. not for the ignorants. it'd be too straightforward for them.

but still, the work to change ourselves for the better as well as bringing others along with us should always continue. to advise dgn berhemah would always be the best way, starting with the right niat, bcoz it touches the heart.

ps- even showing a good example would change someone to be better =P

to d4uh:
xleh ganti.. u r way knowledgable compared to me. im just a faithful blog commenter~ =P

ARC said...

yg aku tau pasal tatoo je...mayat akan disiat2 mcm kite siang kulit ayam tuu...haa cmtula mayat org Islam yg bertatoo...best kan?

rambut=siat kepala?oh tidakkkk sakit dolll (=.=)
ntahlaa....aritu ade bace tp xingat

d4uh said...

to miss anonymous
never talk to me ekk...hoho...thats fine..but i think u came from the same place as i am...hee...nevermind

btw...even if i know u i won't tell the other pemikir...don't be scared...hehe...keep on contributing your excellent comments...i like your luahan pikiran(thoughts)...hoho

paula martinez said...

to arc,

kalo pasal tatoo tu pon same gak rsenye.. kan kalo dah disiat kulitnya atau dipotong sedikit daging bhgn yg bertatoo itu, still itukan sebahagian dari tubuh? kene bersihkan dan tanam gak.. macam potong kaki untuk diabetis atau gangren pon kene mandikan dan tanam kan.. itlah die, sape suh bertatoo, dye rambut, dan pkai pewarna kuku sebelum mati.. kan dah mnyusahkan orang yang hidup nih~ senang takyah la wat sume bende2 tuh.. dah terang2 hukumnya haram~

sekadar berkongsi pengetahuan yang sedikit.. ~

dah jadi tempat pengurusan jenazah la plak.. sori la mp.. haha!

d4uh said...

to paula
tarak papa...memang tujuan blog ni utk mencari ilmu...hehe...aku suka...

p/s: semua kena dgr kata paula...klu ada kematian panggil la dia...dia bole uruskan...hoho

~miss anonymous~ said...

isskk...
it hurts just to think those things being done on a living human being, let alone on a mayat.

hmmm..i might be out of topic a bit, but what about autpsy? can we actually 'bedah mayat' muslims? cuz we know that it will only cause them pain (only Allah knows how much)..
juz asking out of curiosity..

to matpe:
i think you dont even know me. we talked long2 time ago very briefly as strangers kot..=P

btw, if you're still dont know who i am, please2 stop guessing. not only the other pemikir2, but i also dont want you to know my identity.
like i told you before, i want ppl to know me based on my thoughts, not my outside.

ps-'where we came from' is quite big. so many possibilities..=P

d4uh said...

to miss anonymous
memang sepatutnya utk mayat yg mati secara natural atau kemalangan maut tak perlu diautopsi...namun utk tujuan jenayah ataupun yang sama waktu dengannya autopsi amat penting untuk mencari sebab sebenar kematian...mcm kes homicide...

p/s: mmg dh malas nk teka pon....hehe...xkesah la sape2 pon...asalkan pandai menggunakan pikiran yang Allah dah kurniakan pada kita utk kebaikan bersama...hoho

~miss anonymous~ said...

thanx matpe~

for the answer as well as for not guessing.insyaAllah..ill do my best! =P

petite girl said...

first of all,devotion comes from within.

some people wants to enjoy their life first.By doing what they want to do.Some limit themselves,some dont.Depends on them.Their rights.

In terms of religions,as said,devotion comes from within,not enforcement.

Kamu tak boleh memaksa,terutamanya orang muda,if not they would rebel.Biar mereka ambil masa dahulu.


I answered mine.

so,what make you think that dying is wrong other than according to Islam?

d4uh said...

to miss petite
kadang2 ada perbuatan kita yang kita rasa betol sebaliknya ianya tidak seperti yang kita rasa....otak manusia ni memang ada limit...xboleh bpikir tentang benda2 ghaib...xtau kita mati bile....macam2 lagi laa yg kita xtau...

kita hidup kat dunia ni sbg persinggahan utk cari bekalan...jika kita bawak bekal yang tidak elok....xsempat sampai sana dah basi,berkulat,busuk dan xboleh lagi digunakan...so, disinilah kita nk cari bekalan2 yg baik....

memang xsalah jika nk dikatakan itu hak mereka....saya sendiri bukanlah nak memaksa...lgpon memang undang2 tu xkan diubah...cuma ingin mengingati bahawa ada hak Allah yang lebih besar dari hak mereka keatas diri sendiri

yup i totally agree with u that devotion come from within...BUT...it will come through our effort....how are we going to devote to God when we are not trying hard enough...

p/s: wut do u mean with ur last question..hee..sori..can't understand

~miss anonymous~ said...

Salam~

A true Muslim is someone who will never feel troubled in their hearts in obeying Allah's commandments.

A simple fact that ALL Muslims know: Allah's commandments, not only do they benefit us in the Hereafter, but even now.

Example: why must women wear Hijab? To actually protect them from the evil stares and niat of the sin-doers.
(ps- Hijab here doesnt only mean tudung, it means all you aurat.)

so to miss petite:
is 'Islam forbids' not enough of a reason for us to stop doing the forbidden? is Allah's words not a strong enough reason for us to stop commiting sins? Are other logical reasons that our limited minds have to think of, stronger justification compared to the words of GOD?

wallahu'alam..

Anonymous said...

ader org nampaknya terlalu obses ngan TOK..haha..
come on..jgn r jadi manusia jakun(not refering to the aborigin tribe).. u r not the only one who learn TOK

Dear Petite---> stop using this nickname as u don't seem as petite as u thought on the sight of others..

*so,what make you think that dying is wrong other than according to Islam?*

haha.u r asking..but i dun have any intention to answer..that was totally lousy and lame question..seriously..
pathetic!

but, here's a question for u..
"what make u think that u need other explanation rather than according to islam as for u being a muslim, a sincere Muslim though, or aren't u?"

~miss anonymous~ said...

to anonymous:

it's definitely not about TOK. my words may sound TOK-ish, but my niat is just to make a better understanding. not bragging or anything. sorry for being jakun. i think it comes naturally.what can i do..=P

btw, Miss Petite rase die mmg petite 2..keyakinan tinggi kot nk wat nickname camtu..biar je la~ LOL

d4uh said...

to miss anonymous
xkesah laa guna tok ke tko ke...asalkan kita berpikir berpandukan al-quran dan hadis....semuanya bole diterima...hehe..

p/s: jangan la perli nickname die...die ada hak kn....xnk nnt gaduh2 plak...kite smua nk cari kebenaran..klu adanya sengketa takut nanti smua hilang arah...mari sama2 kita berbaik ye...sama2 berbincang..hee

m.u.s.e said...

the above anonymous was me...
sebab tersalah tekan..itulah jadinya..
nway, miss anonymous..the TOK critic wasn't for u..
TOK is a good thing but as a Muslim, kita kenalah tahu limitation kita dalam berhujah..jgn sebab kita belajar TOK, yg dah nyata haram dalam agama kita, kita nak pertikaikannya..

haha dauh sori r kalo nmpk mcm perli nick dia..it wasn't suppose to seems that way..sebenarnya aku nak kater, namer jer petite..tp, byk gak benda dia x puas hati ni..haha..itu jer..

paola bracho said...

kpade golongan yg nak menangkan pasal free hair or dye2 rambut ni,kenapalah masih nak pertikaikan suruhan Allah...sedar2 la..kiamat sudah dekat..

fareen said...

to petite girl: you were saying "some people wants to enjoy their life first.By doing what they want to do.Some limit themselves,some dont.Depends on them.Their rights."

enjoy their life? wow! can u know when will be ur last day breathing the air that ALLAH GAVE us? kalau tengah enjoy tibe2 Allah cabut nyawa camne eh? enjoy2 pon ingat lah semua dalam dunia ini Allah bagi. kita dapat enjoy pon dengan izin ALLAH. semua yang kita buat dengan izin ALLAH. Allah da izinkan kita 'enjoy', Allah sayang kat kita tapi kita??

hehe...

berfikir sebelum berkata...
dunia ini sementara...

fareen said...

erm sorry it's not ur it's our. referring to ALL OF US :)

Anonymous said...

Ya Allah,
Apa Bahasa yang Engkau ciptakan untuk bangsaku, tidak boleh menjadi lebih lembut?
Aku respect dengan petite girl. Berani dalam mempertahankan pendapat, walaupun salah, tapi masih jujur dalam menyuarakan pemikiran. Menggunakan blog sendiri pula.. Tapi aku kesal dengan orang lain..Aku x tahu nak cakap apa.. Patut la dulu ade komen yang blog nih buat orang sakit..

d4uh said...

to anonymous
benda ni dah ditegur oleh pihak lain secara lembut....oleh itu bagi sesiapa yang ingin teguran kasar bole la cari di blog ni....sbb kadang2 teguran lembut tidak diendahkan...maaflah jika anda sakit bila masuk blog ni...nnt bole pegi klinik bukit changgang ye...mntak ubat...huhuu

ARC said...

Lol Miss la Usurpadora ...u ade pengalaman urus mayat eh? bagus ahh

TO petite girl
They need time to change so things cant be forced?
People will never realize what is good and bad for them without guidance.So, here we are sharing our thoughts and trying to educate.
Like what have d4uh said, we won't know what time is it we r going to die so it is better to prepare yourseld for the upcoming possibilities

~miss anonymous~ said...

aish..sori mr MUSE. ur comment was below me.isk2. sorry again. (malu2)

anyway, it's true that some use TOK as a platform for us to question the obvious. but then, that's how they see it and how they argue things. so we as Muslims have to be prepared with the right counter-claim should the time come. This is just an issue raised by our fellow Muslim. we cant let our emotions get in the way. instead we have to answer what is being asked. Once we're abroad, more critical questions will be asked and we have to be prepared with the right answers and justifications. ni le dakwah..=P

TOK ke x, we still have to answer it dgn berhemah if we really want to play our role as a Muslim. kan2?

to anonymous:
i think in general the blog is suitable for anyone. but if it makes some people in 'pain', then it is meant for the people who can handle the 'pain'. it's true what d4uh said. nowadays, teguran kasar or 'pedas' penetrate ppl's heart and mind better.

and i think that anyone who thinks this blog is too pedas, ganaz or pape.. you have the choice to not read it actually. everyone is not forced to read it nor comment on any issues raised. if this blog makes you judgemental of the blogger (aka mr d4uh) then you might as well not visit it. but if it makes you think more then i think you have reached the aim of the blog itself: to create PEMIKIR.

hmm.. tol ke ni mr d4uh? sorry le. im typing on what i think. forgive me if it contradicts your aim.

salam'alaik. =)
happy exam evribody~ dont forget solat hajat n Al-Quran no matter how busy u are..~

paola bracho said...

dont speak TOK wif me!! (tetibe kan?)

d4uh said...

to paola bracho
haha...ni pesal emo tibe2 je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...