March 8, 2009

Bahasa atau manusia

Rupa-rupanya keluar sahaja dari rahim ibu, kita sudah fasih berbahasa. Bahasa yang di fahami oleh semua peringkat bayi. Bahasa Tangisan. Nikmat Allah yang pertama kepada setiap manusia(kecuali yang dilahirkan bisu), tidak kira bangsa atau warna kulit, semua berkomunikasi dengan bahasa sama. Kemudian apabila sudah semakin besar, bahasa ini makin berkembang atau dengan kata lainnya makin maju. Maka timbulnya pelbagai diksi, kosa kata dan juga gaya yang menarik.

Setiap masyarakat bangga dengan bahasa yang di perolehi turun temurun. Malah dilagukan pula 'Bahasa Jiwa Bangsa'. Namun apabila bahasa dipandang rendah, di lihat sebagai ketinggalan zaman, di anggap sudah tidak relevan maka mulalah mencari bahasa lain sebagai pengganti. Sehingga sanggup menganaktirikan bahasa ibunda. Bunyi pun pelik kan. Ibu jadi anak tiri. Kononnya mahu mentamadunkan masyarakat. Mentamadunkan bangsa dengan bahasa asing. Mungkin kena cipta pula lagu 'Bahasa asing jiwa bangsa'.

Tidak perlu di ceritakan lagi kejayaan negara-negara bertamadun yang langsung tidak menggunakan bahasa asing. Setia dan percaya akan kekuatan bahasa yang dimiliki. Ilmu tiada berkurang sedikit, tetapi bertambah banyak.

Yang perlu diubah bukanlah bahasa yang digunakan tetapi manusia yang menggunakan bahasa. Jika pemikiran pengguna bahasa masih lagi di peringkat sekarang ini maka, gunalah bahasa apapun, hasilnya masih sama. Tidak akan berganjak sedikit pun. Rasanya tak perlu menulis panjang. Takut nanti bahasa aku disalah faham pula.

p/s: Aku paling anti kalau ada dua orang yang sama bangsa bersembang menggunakan bahasa asing. Maaf jika tersalah kutuk nanti kalau terserempak dengan aku.

p/s/s: Jika dulu sibuk pasal isu perkauman, sekarang sibuk isu perbahasa-an pula.

16 comments:

chaq said...

setuju...
"Yang perlu diubah bukanlah bahasa yang digunakan tetapi manusia yang menggunakan bahasa."

tapi kdg2 terfikir ade bagusnya kita belajar banyak bahasa. dengan bahasalain tu jugak kumgkin buat kita mengenali org bangsa lain dgn lagi dekat. Mungkin~

saye said...

loghat terengganu tetap di hati~tibeeee

d4uh said...

to chaq
belajar banyak bahasa itu mmg bagus..tapi yang tak bagus bila bahasa lain dijadikan prioriti...dipandang jauh lebih tinggi dari bahasa ibunda

to saye
haha..promote ganung die plop...idop mat said...haha

chaq said...

ye betul2. kita kena ade rasa bangga dgn bhsa sndiri. even dulu bahasa melayu jd lingua franca. hmm~ sekarang bhs asing tu diagungkan bila org yg memegang kepimpinan memanipulasi pemikiran rakyat yg bhsa melayu x bleh pegi jauh. belajar bahasa lain mmg ada advantage tapi bhs kita jgn diabai. EE malay yuhu! insyaAllah A. aminn...hehe. ade kawan2 kat manchester ni yg mmg suke baca blog ko gak. simple but make sense. keep it up!
*loghat kedah tetap di hati. promote jugak.

d4uh said...

to chaq
thanx for the support...haha...smua nk promote loghat ni...lepas ni nk tulih post dlm bahasa ibunda aku laa...haha

ter 'PK' said...

saje nak tanye nih.....
tetiba terpk mcm mane plak kalau bahasa arab kita prioritikan? bahasa al-quran dan bahasa syurga kan? kan?

n kalau nak blaja n nak improve bahasa asing sama2 kita bangsa sendiri, mesti la 2 org yg sama bngsa tu cakap bahasa asing sama2 kan?? tak kan kamu anti jgak??

cmne pendapat kamu ye?
saje je kasi point angle lain.. bleh tak?

d4uh said...

to terPK
terima kasih atas pandangan anda...memang mnjadi satu keperluan bagi kita untuk mendalami bahasa arab@bahasa quran namun bahasa ibunda tidak harus di lupakan dan dipinggirkan...bagi saya prioriti terletak kepada bahasa ibunda....bahasa arab menjadi pilihan kedua...

lain orang lain persepsi...memang tidak salah utk praktis berbahasa asing...namun nmpak jelek jika mereka ini lebih kerap dan lebih seronok berbahasa asing dari bahasa ibunda sendiri...takut nanti jadi lebih asing dari bangsa asing...

ter 'PK' said...

stuju2..

hurm, terPK rasa mungkin yng menjelek kan tu bila org bngsa sama borak dgn bahsa asing ni bukan sekadar cakap bahasa asing..

terPK nampak yg diorng ni ambil sekali budaya2 bahasa asing tu.. tu yg slah tu.. kdg2 tu memmg jelek la, ade ke ambik budaya asing lain.. nak blaja bahasa asing mmg bleh..
tpi yg depa dok amik budaya asing tu pasai ape? budaya sendiri kan ada..

Go!! Go!! budaya timur!!

Anonymous said...

aku x anti sgt la klu duo ore b'bgsa sme,tp gne bhso asing untuk kecek.sbb 2 adlh cre untk improve bhso asing bg kto hok dok kat mlysia lg ni.tp aku ckup anti blo ore klte kecek smo sdiri gno loghat kl ko kedoh ko ngri9 ko perok ko....haha..sbb bruk bunyi...

d4uh said...

to anonymous
haha...klu sek klate samo sndri pon kecek luar dok bau budu jah aa..

adlan wafi said...

urm...kau jelek dgn org berbahasa asing ye? huhu

well, just want to let u know that if i converse in english much more frequently than in malay, it doesn't mean i'm so proud to be able to do that. plus, i don't take malay for granted. i always found myself using malay in the end of the day regardless of the amount of time that i used to communicate in english.

even in daily life, i have the tendency to respond in eng only when someone speaks to me in that language.

xdela, harap kau x anggap org yg guna bahasa asing tu sbg org yg x syg bahasa melayu. because i do...;)

p/s: nice post btw

adlan wafi said...

because i do love malay that is...

d4uh said...

to adlan
mungkin aku ini seorang yang skeptikal...haha..tp mmg perangai aku...klu ada yg sama bangsa dgn aku cakp omputih nga aku...komfem aku balas blk guna bahasa melayu...mgkin sebab tu la english aku xgempak...kah2...

aku xanggap mereka2 ni xsayang bahasa melayu tapi macam menganaktirikan bm...bahasa asing jadi 1st language...smpai mengigau pon ckap omputih...hehe

p/s:maaf ye jika post ni terkena mana2 pihak....hanya pikiranku semata-mata

~miss anonymous~ said...

1stly..ku stuju ngan anonymous.. time org klate ckap luar with each other..penim rasenye. tapi usually ku xkisah if org tu ckap luar tibe2 pon..ku trus bantai klate.. nti lame2 die malu n kembali 2 klate.. insyaAllah..=)

hm.. 'pikiran' mat pear this time is quite sceptical. (no blame game here). i used to be one as well. i have good english roots and yet ku x communicate in english too much cuz ku rase cam 'ntah pape' or 'bajet' or 'xperlu' to use too much english. until i came to the tadika.

of course i dont talk ALL the time in english, just with certain people. but it depends on their background as well. but when i came here it made me realize yg ppl hear ur opinion more once u talk in english. dunno y. of course xelok that perception but it has somehow became a norm, not juz in tadika, but in MALAYSIA, generally.

so ku make the best out of it. example, using english to express smthing yg tol2 important, or when i want ppl to know that i am freaking serious with what im saying. tp 4 everiday conversation, malay is enuf. but selame ku bbual in english, ive never once feel i prioritize english than malay.

something to remember: not all people who speaks in english, xpentingkan bahasa melayu.
never judge a book by its cover.

d4uh said...

to miss anonymous
hohoo...lama tol tak muncul kat "Pikiranku"...dok tunggu gak komen dari saudari...keh3...

hebat tol miss anon ekk...tadika pon dh ckp omputih...tadika katne dulu...tadika tengku anis ke....hehe...

actually, i'm stressing on the people who are always or more fond to speak in english in their daily conversation...i know its not wrong at all..it just somehow annoyed me...haha...i'm a sceptic person rite...u know that

i would like to hear ur clarification and justification that people who chat in english are the one who take bahasa melayu seriously...

p/s: the cover of a book depends on the content itself

hazwan roslan said...

on behalf of miss anonymous,

i would like to give one of the proofs.

how many malay students get 7 in malay A1 at ur 'tadika'?

how many non malay who regularly speak in english get 7 for malay A1?

so, can they get 7 if they dun really prioritize malay language?

wat about da malays who are so synonym with da malay language?

taking for granted maybe?

it is a shame for people to talk something without having any proof.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...