September 9, 2009

Kemuncak KIJ

Bagaimana perjalanan kursus??
Apa cerita dengan jiwa kita setelah hampir 20 hari berkursus??
Sudah bersediakah dengan bahagian kemuncak kursus???

Malam ini sudah masuk hari ke-20 kursus kita berjalan. Secara tentatifnya kursus berjalan lancar namun dari segi pesertanya pula nampak agak lunyai dan longlai. Walhal sepatutnya 20 hari yang berlalu telah memberi impak kepada jiwa kita dan terus membakar semangat kerana kemuncak kursus adalah pada 10 yang terakhir. 20 hari yang lepas adalah seperti peringkat saringan. Seperti mana di English Premier League, MU takkan menjadi juara keseluruhan sekiranya mereka hanya bermain 28 perlawanan daripada 38 perlawanan keseluruhan. Mereka juga tidak akan menjadi juara jika hanya bersemangat di dua minggu yang pertama EPL. Begitulah yang sepatutnya kita lakukan dalam menjalani KIJ. Namun apa yang di perhatikan, semakin hari semakin merosot kehadiran peserta ketika modul malam. Banyak alasan yang diberi, risau tak sempat merasa "moreh" lah, rindukan "colek buah" lah dan macam-macam lagi.

Sekarang inilah masanya untuk menukar ke gear paling tinggi, memecut dengan jiwa kelajuan. Memanfaatkan masa kursus yang hanya berbaki 10 hari lagi dengan mengikuti segala modul dengan penuh konsentrasi dan mengharapkan ganjaran yang besar yakni untuk mencapai tahap professional(TAQWA).

Di 10 malam terakhir ini juga, KIJ menghadiahkan kita satu modul yang seringkali di abaikan oleh peserta iaitu modul "Tidur sedikit berkursus banyak". Memang inilah modul yang paling berat dalam KIJ itu sendiri. Ramai peserta yang kecundang diulit mimpi indah bertemankan bantal dan tilam yang empuk. Namun begitu ianya bukanlah suatu yang mustahil untuk diikuti, sepertimana yang sering saya katakan, semuanya telah tersedia yang tinggal hanyalah KEINGINAN. Semuanya bergantung kepada diri sendiri. Jangan biarkan NAFSU yang telah hilang regunya SYAITAN(dah masuk ISA) mengalahkan pasukan IMAN dan AKAL kita. Mungkin mereka yang kecundang boleh dikategorikan sebagai golongan BERNAFSU GAJAH.

Berita baik untuk peserta kursus!!!
Cabutan bertuah akan diadakan bila-bila masa dalam 10 malam terakhir!! Hadiahnya bukannya cikai-cikai. Tak payah disebutkan pun sudah tahu kan. Gunakanlah peluang berkursus kali ini kerana tahun depan mungkin nama kita sudah dibuang dari senarai peserta. Mari sama-sama bergegas ke modul "Tidur sedikit berkursus banyak".

"Nak mencapai tahap professional(TAQWA) itu bukannya mudah"

Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu BERTAQWA(2:183)

4 comments:

Anonymous said...

guno sebaik mungkin 10malam last nih untuk beibadat.jange kito main nikey pulok.

Anonymous said...

cool la ko punye ayat dauh...memeng asyik tergelak tyme bace blog ko...tp meseg 2 mmg terase..
truskan usaha ko meluahkan pikiran!!!

d4uh said...

to anonymous
insyaAllah..setahun mari skali jah..mari pakat rebut

to anonymous
tenkiu2 kerana sudi singgah utk bpikir kat sini..insyaAllah..doakan supaya ak sentiasa mendapat ilham dariNya

Anonymous said...

koyalana jadi anonymous

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...