April 10, 2009

Proses

Jika dulunya sibuk dengan UPSR, kemudian PMR dan SPM. Sekarang sibuk pula dengan final exam (IB/A level/Universiti). Kata-kata dari bapaku sering terngiang-ngiang di telinga, "Peperiksaan hanyalah suatu proses yang perlu dilalui oleh semua orang". Kita sendiri yang menjadi tukang memproses. Hasilnya dapat diukur dengan usaha yang dilakukan untuk melepasi suatu proses itu. Jika exam amat ditakuti oleh semua, maka "EXAM SEBENAR" kelak sepatutnya lebih ditakuti dari exam-exam yang biasa. Jika persiapan kita untuk "exam biasa" cukup teliti, sejauh mana pula kita membuat persediaan untuk yang sebenar. Sepertimana peperiksaan, kehidupan juga adalah suatu proses. Ada permulaan dan ada penghujungnya. Kita yang menentukan hasil akhir proses ini. Moga "exam biasa" tidak melalaikan kita dari mengingati "EXAM SEBENAR" yang tidak pasti bila akan tiba

p/s :Kepada rakan-rakan samada di dalam atau luar negara, di kolej atau universiti yang sedang bertungkus lumus untuk menghadapi "exam biasa", aku ingin mengucapkan selamat maju jaya. Kena ingat, "exam biasa" pun kena bagi mantop gak...hehe...moga kita sama-sama mencapai apa yang dihajati...insyaAllah

8 comments:

saye said...

buat mantop2!

chaq said...

mantop..hehe...
buat yg terbaik k utk final IB exam... jgn ade rs sesal nnti. last minit ni la masa terbaik utk all out... doa2, slt hjt. nnti bila nak exam tu jumpe cikgu2 mintk maaf kot penah terkutuk ke hehe... lagi jaga makan minum nnti ingatan lgi bagus. studi gle2 pun, kesihatan kena jg gak. banyak plak aku bebel... wishing u best of luck k! gabra sikit2 tu biasa la, sape yg tak cuak. haa~ sekali lg, ustazah f2 aku dlu ade pesan kalau gabra bc surah al-insyirah ulang2. hehe...aku bebel lg. oke dauh, all d best!

d4uh said...

to saye
hehe..mantoopp

to chaq
thanx for the advices..hehe..bebel berguna xpe

Anonymous said...

to dauh,,,ko plg cute dowhhh....

Anonymous said...

botax bramai2 cuz exam eh?
btw, gudluck exam~

chaq said...

botak?

d4uh said...

to anonymous n chaq
botak tu sebab fenomena siri prison break...haha...smua bajet nak jadi scoffield

mud said...

tulis AUSMAT sekali

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...