September 3, 2012

Antara BM,I,A, DnT Part 3


BM yang baik adalah antara salah satu faktor utama yang dapat mengekalkan I dan A untuk terus menerus berjuang bersama DnT. 
Itulah antara perkataan sama tapi di waktu berlainan yang diungkapkan oleh beberapa orang-orang lama dalam DnT. Mungkin mereka disuruh untuk berkata demikian atau mungkin juga mereka berkata-kata daripada pengalaman. 

Apakah BM yang baik?
Aku mengklasifikasikan BM yang baik apabila I dan A mempunyai matlamat dan tujuan yang jelas akan peri pentingnya terbentuk satu unit kecil masyarakat yang bakal membentuk masyarakat yang baik secara keseluruhannya. I dan A juga sedar akan keberadaan mereka di dalam DnT merupakan satu anugerah yang cukup bernilai maka membentuk BM adalah salah satu cara untuk mengekalkan nikmat DnT ini.

Maka bagaimana BM dapat membantu DnT? 
Sepertimana yang kita fahami, perjalanan mengangkat martabat Islam sehingga menjadi rujukan alam merupakan satu perjalanan yang amat jauh. Maka haruslah kita bergerak bersama-sama dengan orang yang punyai cara fikir yang sama, matlamat dan cita-cita yang serupa. Tiada salahnya jika membina BM dengan bukan I atau A, namun di khuatiri apabila mereka tidak mempunyai kefahaman seperti kita maka mungkin timbul masalah di kemudian hari. Mungkin jika pulang lewat mereka akan merungut., mungkin juga jika di hujung minggu terpaksa diluangkan bersama kawan bermukhayyam(camping) di atas gunung mereka bermasam muka. Mungkin juga ketika kita mahu bergerak laju dalam DnT maka mereka menjadi batu penghalang pula. 

Aku sering berasa teruja dan kagum melihat I dan A membawa anak-anak kecil mereka ke konferens atau mukhayyam. Satu benda yang mungkin tidak akan berlaku jika BM itu tidak dibentuk oleh I dan A. 

Sekadar pedoman kepada diri sendiri dan semua pemikir yang aku rasa hampir semuanya sudah mencapai tempoh matang. Hee :-)


2 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum w.b.t,
i'm quite sure u'd said something about definition of beriman/iman. percaya dan yakin or something? i cudden recall where. cud u please xplain it once more? jazakillah kheir :)

Anonymous said...

anyway, this post somehow make me come to realise somethin. keep it up!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...